V Zasavju danes ne dogaja prav veliko. No ja, če odštejemo nogometni derbi med Trboveljčani in Zagorjani. Živo bo na in ob igirišču. V Zagorju pa bodo pumpali. No, upamo, da ne dobesedno. Pohod na Sveto Planino so odpovedali. Lahko pa na Bogenšperku obiščete koncert. Nedeljo izkoristite za sprehod v naravi, vsekakor pa ne pozabite na dežnik. Naberite si energije za nov teden. Naredite si dan in naredite ga vsem tistim, ki vas obdajajo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Nedelja, 24. september 2023


Vreme

danes dogaja Danes dopoldne bo v zahodnih krajih delno jasno, drugod oblačno. Na vzhodu bo občasno deževalo. V zahodni polovici Slovenije bodo padavine manj verjetne. Pihal bo severni do severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18 °C.

Jutri bo zmerno do pretežno oblačno, ponekod v južnih in vzhodnih krajih ni izključena kakšna dežna kaplja. Pihal bo severovzhodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 12, najvišje dnevne od 15 do 21 °C. V torek bo sončno in topleje. V sredo bo pretežno jasno.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Sopota-Podkum-Zagorje je pri Šklendrovcu do 26. septembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranitve materiala za mrežami in sanacije lovilne mreže.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnih sistemov Lepiš in Šentgotard, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.

Če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To se doseže z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur. Navodilo za prekuhavanje pitne vode je v celoti objavljeno na spletni strani NIJZ. Ukrep prekuhavanja pitne vode velja do preklica.


Električna energija

Za danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Zavine, izvod Spodnje Zavine in TP Briše, izvod Raspotnik, od 11. do 14. ure iz TP Dolgo Brdo, izvod Dolgo Brdo (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Pumpaj Slovenija

Danes se v Zagorje ob Savi v organizaciji Zavoda za šport Zagorje in Kolesarskega kluba Zagorska dolina že tretjič zapored vrača dirka slovenskega pokala v disciplini pumptrack Pumpaj Slovenija 2023. Zraven pa še spremljevalni program Grbine so fine in Gremo na kolo.

Dirka Pumpaj Slovenija šteje za točke slovenskega pumptrack pokala. Samo tekmovanje sestoji iz kvalifikacij, kjer se najhitrejši tekmovalci uvrstijo na osrednje tekmovanje, tam se med seboj pomerijo v izločilnih dvobojih v vožnjah na čas.

Spremljevalni program Grbine so fine je brezplačen animacijski program, kjer se bodo lahko najmlajši otroci (od 4 do 8 let) preizkusili na spretnostnem poligonu v sedmih Foksijevih kolesarskih izzivih. Spremljal in spodbujal jih bo lisjak Foksi, maskota OKS-ZŠZ, ki je za vse vztrajne pripravil posebno pozornost.

Nekoliko starejši otroci (od 9 let naprej) pa se bodo lahko udeležili Foksijeve male pumptrack kolesarske šole, kjer bodo pod strokovnim vodstvom inštruktorjev Kolesarske zveze Slovenije spoznali, kako varno uporabljati pumptrack poligon in postati odličen kolesar. Na voljo bo tudi brezplačna izposoja BMX koles.

Od 9. do 10.30 bo prosti trening za tekmovalce, od 10.45 do 12.15 kvalifikacije, od 12.45 do 14.15 pa bo potekalo tekmovanje. Razglasitev zmagovalcev pumptrack dirke bo ob 15.45.

Od 10 do 14.30 ure bodo potekali Foksijevi kolesarski izzivi in Foksijeva kolesarska šola.


NK Rudar – NK Zagorje

Nogometni derbi

Danes ob 16. uri bo na stadionu Rudar Trbovlje potekal nogometni spektakel. Že tradicionalno se bodo pomerili nogometaši Nogometnega kluba Rudar iz Trbovelj in Nogometnega kluba Zagorje. Derbi med sosedi je postal v zadnjih letih prava poslastica za nogometaše in navijače. In prav gotovo bo tudi danes tako. Vsem privoščimo prijetno popoldne. Nogometašem, da z dobro igro navdušijo svoje navijače, navijačem pa, da z dobrim navijanjem pokažejo spoštovanje do tistih, ki jim navijanje sploh omogočajo.


 

ZMŠT Trbovlje

Zaradi neugodnih vremenskih razmer so se organizatorji odločili, da Pohod na Sveto Planino z duline prestavijo na naslednjo nedeljo, 1. oktobra. Upali so, da bo vremenska napoved za jutri boljša, zato so odločitev sprejeli v zadnjem trenutku.
Grad Bogenšperk
Nedeljsko popoldne pri Valvasorju
Na gradu Bogenšperk bodo danes ob 15. uri pripravili v okviru Festivala Bogenšperk prireditev Nedeljsko popoldne pri Valvasorju. Maja so festival z izbrano glasbo odprli, sedaj ga bodo z odlično glasbo tudi sklenili. S koncertom se bodo tokrat predstavili članice in člani Vokalne skupine Mavrice in okteta Valvasor. Koncert bo v grajskem atriju, v primeru dežja pa v grajski knjižnici.

 


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Sandi Kolenc Koli
Naslednji članekMost med tehnologijo in umetnostjo