Tokrat sta se Igor Gošte in Matjaž Lavrič oglasila v Šmarci pri Kamniku pri družini Zorman, v ulici, ki je bila v avgustovskih poplavah pod vodo.

Kamniška Bistrica je njim in okoliškim družinam povzročila ogromno škode. Sam se spomnim klica tistega dne, ko mi je Simon Zorman sporočil, kaj se dogaja in zraven v solzah povedal, da ga žal ne bo na naš 12. Zasavski humanitarni tek. Treba je vedeti, da skupina The Eccentrics, ki jo vodi, že vrsto let popestri naše humanitarne teke s glasbo, ki nam da energijo, da zastavljene cilje dosežemo. Povedal sem mu, da nam ni žal, da skupine v tej hudi situaciji ne bo na naš dogodek, ampak da nam je predvsem žal, da je do poplav in ogromno škode sploh prišlo.

»Najprej sanirajte poplavno škodo in ne razmišljajte o prihodu v Trbovlje. Morebiti drugo leto na 13. Zasavskem humanitarnem teku, ki bo 10. septembra za 40 let delovanja VDC in za Društvo ASPI,” sem mu dejal in obljubil, da bomo tudi mi njegovi družini pomagali po svojih močeh. To smo tudi storili. Ker želim, da si oddajo ogledate sami, tokrat ne bom opisoval vsebine pogovora. Zaupam vam le, da boste najprej iz ust Simona izvedeli, kaj se je dogajalo v času poplav, kakšno materialno škodo so utrpeli člani družine in drugi v soseski, kako so posledice poplav odpravljali (jih še), videli boste fotografije iz tega časa, tudi, kako država še ni postorila obljubljenega (pravijo, da v kratkem bodo), kako so bili veseli pomoči humanitarnih ustanov, gasilcev in dobrih ljudi in nenazadnje tudi, kako bo potekal letošnji dobrodelni koncert skupine The Eccentrics, ki bo v Šmarci 16. decembra, in za kakšen namen bodo zbirali sredstva.

V zadnjem delu oddaje pa nam je svoje videnje poplav zaupal Simonov sin Anže, ki ima cerebralno paralizo in je večji del dneva v posebnem vozičku. Pretresljiva in iskrena izpoved mladega moža, ki je bil po poplavah skoraj pet tednov zaprt v stanovanju oziroma mu je bilo onemogočen izhod (zaradi stopnic, okvarjenega dvigala in tudi poplavljenega prilagojenega avtomobila za prevoz invalidov) iz hiše. S svojo prijateljico bo tudi vodil omenjeni dobrodelni koncert v Kulturnem domu Šmarca, na katerega ste vljudno vabljeni.

Igor Gošte

Foto: Matjaž Lavrič


 

 

Prejšnji članekV Zagorju predstavniki srbskih kmetov
Naslednji članekIzbor športnika leta v Zagorju