Živahno in informativno dogajanje je zaznamovalo že šesti dogodek Kua bi u lajfi?, ki je potekal 11. novembra. Tokratni dogodek je pritegnil preko 100 udeležencev na virtualni platformi Zoom, kjer so mladi imeli priložnost spoznati kar 23 različnih poklicev.

Mladinski center Zagorje ob Savi je v sodelovanju s Centrom za pravični prehod Zasavja omogočil mladim, ki se odločajo o svoji nadaljnji profesionalni poti neposredno spoznavanje različnih poklicev ter pridobivanje informacij za nadaljnje šolanje.

Udeležence sta pozdravila vodja direktorata pri evropski komisiji Agnes Monfret in direktor RRA Zasavje Jani Medvešek. Monfret je izpostavila dogodek Kua bi u lajfi? kot primer dobre prakse regionalnega sodelovanja. Eden izmed poudarkov dogodka je bil pravični prehod Zasavja, ki je strateški program za oblikovanje regije iz tradicionalne premogovne v konkurenčno, visokotehnološko in nizkoogljično regijo.

Mladi so se v virtualnih sobah seznanili z izobraževanjem in delom v različnih poklicih. Lahko so postavljali vprašanja in se pogovorili s predstavniki poklicev iz prve roke. Mladi so izrazili hvaležnost za dogodek, saj jim je pomagal pri odločanju o nadaljnjem šolanju, nudil vpogled v raznolike poklice ter jim olajšal prihodnje odločitve o svoji karieri.

Predstavniki različnih poklicev so delili svoje karierne izzive in poudarili pomembnost pridobivanja praktičnih izkušenj med izobraževanjem (prostovoljsko delo v organizacijah ali študentsko delo) za razvoj socialnih veščin in pridobivanje zaposlitvenih kompetenc ter večjo konkurenčnost na zaposlitvenem trgu.

Dogodek je bil tudi priložnost za sproščeno druženje. Udeleženci so lahko v sobi za druženje delili svoje vtise, izkušnje in mnenja o dogodku: »Bila sem njegova učenka in mi je bilo zanimivo, ker uči tako kot je govoril,« je le en izmed odzivov mlade udeleženke. Mladimi so razmišljali o svojih poklicnih prihodnostih in se preizkusili v poznavanju Evrope in svetovnih znamenitosti.

Dogodek Kua bi u lajfi? ni le ponudil vpogleda v raznolike poklice, ampak je tudi spodbudil mlade k aktivnemu razmišljanju o svoji prihodnji poti, pomagal oblikovati jasnejše karierne usmeritve ter opozoril na poklice prihodnosti v zasavski regiji, ki jih prinaša pravični prehod Zasavja.

PR objava


 

Prejšnji članekBogdan Simerl: Karate je del mojega življenja
Naslednji članekHej, ti!