četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Mitja Bervar častni pokrovitelj Rudarskega maratona 2018

Predsednik državnega sveta Republike Slovenije Mitja Bervar se je udeležil sestanka pripravljalnega odbora za Rudarski maraton 2018 Pr Čop na Podkumu, gostitelj tokratnega srečanja je bil zagorski župan Matjaž Švagan. Člani odbora so ocenili drugi maraton, ki je potekal aprila 2017 in bili z izvedbo zadovoljni. Dogovorili so se tudi za aktivnosti in priprave na Rudarski maraton 2018, ki ga bodo pripravili v nedeljo, 22. aprila 2018. Prireditev je vse bolj odmevna in člani odbora z Bervarjem na čelu so sklenili, da bodo skušali narediti vse, da bo prireditev odmevala že tudi v tujini.

Na prvem Rudarskem maratonu leta 2016 je od Ruardija v Zagorju preko Slačnika mimo križišča pri Sušniku v Trbovljah in Sava rova pri TET ter potem več kot 5 km po rudniških rovih do Barbara vpadnika v Hrastniku na desetkiter čez Ano in Ojstrega do Ajnzerja v Trbovljah in spet po jami do Hrastnika na polmaratonu teklo nekaj manj kot 100 tekačev, lani pa že skoraj 150.

Rudarski maraton je unikaten dogodek za ljubitelje adrenalina in rekreacije, nikjer v Evropi ne poteka tekaški maraton v takšni dolžini na in pod zemljo, po rudniških rovih.

Tekači premagujejo Zasavje po dolgem, počez in še po jami. Pol proge poteka po površini najbolj rudarske regije v Evropi, druga polovica po rudniških rovih. Vseeno, za kakšno razdaljo se odločijo: za desetko ali polmaraton. Rudarski maraton ohranja rudnik Zasavcem. »Jame ne damo,« je slogan maratona, tako nevsakdanjega, da je veselje. Rudnik lahko zaprejo, Zasavcem pa ne morejo vzeti rudarske tradicije. Podobno kot Jamatlon bo tudi maraton odlična priložnost za ohranjanje rudarske tradicije na inovativen način. Maratonci s čeladami na glavi in naglavnimi svetilkami bodo tekaške užitke na Rudarskem maratonu začinili s krepkim ščepcem adrenalina, pravijo organizatorji.

ZT

Isti avtor