Danes je mednarodni dan mladine. Združeni narodi uvrščajo med mlade osebe, stare od 15 do 24 let, Urad RS za mladino in Zavod RS za zaposlovanje pa tiste, ki so stari od 15 do 29 let. Teh je med Zasavkami in Zasavci pod 15 odstotkov.

Generalna skupščina je 17. decembra 1999 potrdila predlog, da 12. avgust postane mednarodni dan mladine. Cilj tega dne je izpostavljanje pomena težnje mladih po lastni identiteti in smislu ter po iskanju svojega prostora v svetu, je zapisano na spletni strani Društva za Združene narode za Slovenijo.

V Zasavju je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v prvem polletju letošnjega leta živelo 7315 ljudi, starih med vključno 15 in vključno 29 let, od tega 3855 moških in 3460 žensk. Najštevilčnejša je skupina 29-letnikov, teh je v Zasavju 672. Mlade Zasavke in Zasavci predstavljajo 13,6-odstotni delež celotnega zasavskega prebivalstva in 2,5-odstotni delež celotne mlade populacije v Sloveniji.

Poudarek letošnjega mednarodnega dne mladine je, kot je zapisano na spletni strani Združenih narodov, trud, da bi izobraževanje naredili bolj relevantno, pravično in inkluzivno za mladino po vsem svetu – preučiti želijo, kako vlade, mladinske organizacije, organizacije, ki jih vodijo mladi, in mladi sami spreminjajo proces izobraževanja.

Savus

Foto: arhiv Savus