V zadnjem tednu poletnih počitnic za bodoče devetošolke in devetošolce v prostorih GESŠ Trbovlje profesor kemije Aleksander Medveš pripravlja poletno šolo kemije. Za ogrevanje objavljamo zanimiv kemijski eksperiment, ki ga lahko izvedete kar v domači kuhinji, lahko pa vam prinese tudi lepo nagrado.

V prejšnjem nagradnem kemijskem eksperimentu smo spraševali, kaj se zgodi, če čajno svečko položimo na krožnik, natočimo centimeter vode in svečko prižgemo, nato pa čez gorečo svečko poveznemo kozarec.

Bo svečka takoj ugasnila? Se bo gladina vode dvignila? Se bo voda segrela?

Pravilen je drugi odgovor. Kisik pod kozarcem se porabi za gorenje, zato ga zmanjkuje, ta prostor porabljenega kisika pa zapolni voda, kar ima za posledico dvig gladine v kozarcu, pojasnjuje profesor kemije Aleksander Medveš.

Za vas pa smo pripravil že nov kemijski eksperiment.

EKSPERIMENT: V 2-3 dcl kozarec damo ledene kocke. Čez kocke stresemo tri jedilne žlice soli. Kaj opazimo po nekaj minutah?

  1. Led se stali, dobimo mlačno vodo.
  2. Led se stali, temperatura pade, na zunanji strani kozarca se začne delati led.
  3. Sol se prilepi na ledene kocke.

Pravilen odgovor nam na info@savus.si sporočite do vključno petka, 16. avgusta, do polnoči. Zraven pripišite tudi svoje kontaktne podatke (ime, priimek, domači naslov). Med vsemi poslanimi pravilnimi odgovori bomo izžrebali nekoga, ki bo prejel veliko, mehko brisačo in kuponček za celodnevno kopanje v Thermani Laško (plača eden, kopata se dva).

Naslednji teden vas čaka že nov nagradni kemijski eksperiment. Objavili bomo tudi pojasnilo eksperimenta tega tedna.

Če vas kemija zanima in bi radi preizkusili še več zabavnih eksperimentov, vabljeni, da se med 26. in 28. avgustom udeležite brezplačne poletne šole kemije, ki jo bo v prostorih GESŠ Trbovlje v dopoldanskih urah vodil profesor kemije Aleksander Medveš. Prijave so obvezne, Medveš jih sprejema na e-naslov aleksander.medves@gess.si. Na gimnaziji imajo tudi kemijski krožek, ki se med šolskim letom srečuje ob sredah popoldan po dve šolski uri.

Ravnanje z osebnimi podatki

Sodelujoči v nagradni igri so seznanjeni s pravili nagradne igre in se zavezujejo, da jih bodo upoštevali. S sodelovanjem v nagradni igri se strinjajo in omogočijo izdajatelju Zavodu Savus, Mestni trg 5a, 1420 Trbovlje, da zbira in obdeluje posredovane osebne podatke za namen nagradne igre, objave imena in priimka ter kraja bivanja v spletnem časopisu Savus, po potrebi tudi v časopisu Savus ter na strani Savusa na družbenih omrežjih Facebook in Instagram. Izdajatelj bo na posredovane e-poštne naslove tedensko pošiljal elektronsko pošto z novicami iz Zasavja in okolice. Izdajatelj obdeluje posredovane osebne podatke v skladu s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov in veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Prenehanje uporabe in izbris osebnih podatkov lahko sodelujoči zahtevajo pisno ali elektronsko na naslov izdajatelja.

Savus

Foto: arhiv Savus