Ivan Hršak je bil v Državni zbor RS izvoljen v poslanski skupini DeSUS. Trenutno teče njegov tretji mandat. 62-letnik je po izobrazbi varnostni inženir. Pogledali smo, kaj o njegovi poslanski aktivnosti pravi Parlameter.

Glasovanje

Hrška odlikuje nadpovprečna, 96-odstotna, prisotnost na glasovanjih sej. Po načinu glasovanja se najbolj ujema s Tino Heferle iz LMŠ, najmanjkrat pa enako kot Hršak glasuje Zvonko Černač (SDS). S svojo poslansko skupino se v glasovanju ni ujemal štirikrat. V tem sklicu DZ je novembra lani oddal eno poslansko vprašanje, in sicer v zvezi s časovnico realizacije nekaterih infrastrukturnih projektov v Zasavju.

Hršak v besedi

Ivan Hršak je na sejah nadpovprečno zgovoren, tako po številu izgovorjenih besed kot po številu govorov na sejo. Do sedaj je v Državnem zboru namreč izgovoril preko 109.000 besed. Povprečno ima osem govorov na sejo, povprečno število med slovenskimi poslanci pa je štiri. Velja omeniti, da rekorder, Branko Simonovič, povprečno na seji spregovori sedemintridesetkrat.

Besedišče poslanca DeSUS je nadpovprečno raznoliko, v svojih govorih uporablja privzdignjeno besedje (ki ima v SSKJ in SNB kvalifikatorje evfemistično, mitološko, pesniško, knjižno, zastarelo in starinsko), preprosto (kvalifikatorji narečno, pogovorno in nižje pogovorno) in ekscesno besedje (kvalifikatorji vulgarno, slabšalno, ekspresivno, ironično, otroško).

Deset besed, ki jih Ivan Hršak v svojih govorih najpogosteje uporablja: sodniški, mandaten, nuklearen, okrajen, volilen, kandidaten, UDIS, EPA, kandidacijski in glasovnica.

Ivan Hršak je član Mandatno-volilne komisije, Komisije za poslovnik, Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, Odbora za zadeve EU in Odbora za zunanjo politiko. Je tudi član Kluba zasavskih poslancev.

Savus

Foto: arhiv Parlametra