Regionalna razvojna agencija Zasavje je v sodelovanju z občino Trbovlje v začetku decembra gostila delegacijo iz Severne Makedonije iz različnih institucij, ki se želijo vključiti v proces pravičnega prehoda iz premogovništva na poti do zelene in trajnostne ekonomije z ublažitvijo negativnih družbenih in gospodarskih posledic.

Na sestanku, ki ga je gostila občina Trbovlje, sta direktor Regionalne razvojen agencije Zasavje Jani Medvešek in strokovni sodelavec Centra za pravični prehod Zasavja Kristijan Adamlje predstavila pridobljene izkušnje pri vzpostavljanju in napredek pri procesu pravičnega prehoda v Zasavju ter projekte, ki jih bodo uresničili s pomočjo evropskega Sklada za pravični prehod. V predstavitvi sta poudarila nacionalni strateški pomen pri vzpostavitvi Razvojnega centra za brezogljične tehnologije, ki je v domeni Kemijskega inštituta in v okviru katerega bo deloval Center za razvoj, demonstracije in usposabljanje za brezogljične tehnologije ter regionalni pomen revitalizacije območja Lakonce v poslovno cono, na kateri je načrtovana vzpostavitev mesta Akrobatov.

Sestanku je sledil študijski obisk podjetij Katapult, Katapult Metal in Dewesoft, nad katerim so bili gostje še posebej navdušeni. V popoldanskem času so obiskali še Virtualni muzej rudarstva 4. DRITL in kip rudarja Prometeja, ki z Ostrega vrha ponuja čudovito panoramo na trboveljsko dolino.

Savus

Foto: Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Hugo Baumgarten
Naslednji članekČlani TD Hrastnik na Planini