V petek, 20. oktobra, je v dvorani trboveljskega ZMŠT (mladinski center) potekala prireditev Ljudski večer pesmi, plesov in jedi. Ob Vokalni skupini Plavica so večer oblikovali člani Folklorne skupine Trbovlje in Turističnega društva Trbovlje. Nastopajoči so obiskovalce skozi plese in pesmi popeljali skozi slovenske pokrajine, ob koncu pa se pogostili tudi z značilnimi jedmi.

V uvodu so se predstavili plesalci Folklorne skupine Trbovlje, ki so odpeli in odplesali točko Dnes je eden lušten den, nato smo se s Plavicami najprej odpravili v Prekmurje. Zapele so pesmi San se šetao in Vsi so venci vejli, folkloristi so predstavili njihovo narodno nošo in odplesali prekmurski plese Šmarjanka, Mat potico pečejo, Pajerič Stari sotiš in Gospod – gospa. Gorenjsko so Plavico predstavile s pesmijo Na gorenjskem je fletno, folkloristi pa so odplesali splet gorenjskih plesov ter predstavili gorenjsko in štajersko narodno nošo. Tako smo se preselili na Štajersko, ki so jo Plavice predstavile s pesmijo Doli v kraju.

Nato smo zavili v primorsko vinsko klet kjer smo spoznali Kaj delajo oštirji in Hribčki ponižajte se v izvedbi Plavic ter Stu ledi s folkloristi. Za konec smo obiskali tudi Belo krajino s pesmima Pobelelo pole ovcama in Aj, zelena je vsa gora in spletom belokranjskih plesov.

Ob koncu so večer zaokrožile tudi članice TDT, ki so poskrbele, da smo pokrajine obiskali tudi z okušanjem značilnih jedi. Pripravile so belokranjsko pogačo, prekmurski langoš in zasavske mlince s skuto in janežem.

BS

Foto: TDT


 

Prejšnji članekGasilci so posredovali
Naslednji članekPetdeset let karateja v Trbovljah