Prireditve Litijskega karnevala 2024 so spet navdušile Litijane in goste. V pustni povorki so pozdravili kmete, politike, zdravnike, pilote, čistilke, pande in številne druge like, ki so skupaj z umetno inteligenco složno delali za premagovanje težav inflacije in odpoklicev. Najbolj prepričljiva je bila  skupina S kmetijstvom rešujemo inflacijo Društva podeželske mladine Litija in Šmartno. Pustne šeme so napolnile dvorano tudi v času Živ žava in karnevalskega plesa.

Politična satira na teme inflacije, odpoklicev izdelkov in funkcionarjev ter druge teme našega vsakdana so na ulice Litije kljub rahlemu dežju privabile množico obiskovalcev. Športna dvorana v Litiji je bila na pustno soboto prepolna že na jutranjem Živ žavu. Male in velike maškare so navdušili kurenti, Pika Nogavička in letošnja novost – napihljiva igrala.

Lepo obiskana je bila tudi pustna tržnica. Kostumirani ponudniki krofov, drugih pustnih in ostalih dobrot so sejali dobro voljo med vse obiskovalce.

Na povorki Litijskega karnevala je sodelovalo 16 skupin. Rahel dež ni zmotil prav nikogar, tudi gostov iz Šmartna, Ptuja, Cerknice, Podkuma, Ljubljane in Radomelj. Navdušujoče je bilo, kako so skupine vsaka po svoje odlično interpretirale temo letošnjega karnevala, ki je bila inflacija odpoklicanih. Toliko različnih politikov in drugih aktualnih akterjev trenutne politične in za vse Slovence zanimive javne scene že dolgo ni bilo v Litiji. Duhovite predstavitve, ki so jih pripravile skupine, so v povorki dopolnjevali še bolj duhoviti predstavitveni teksti. Te so oplemenitili tudi napovedovalci povorke Gal Mavretič, Tadej Premk in zlasti Konrad Pižorn Kondi.

Komisija, ki je ocenjevala skupine, je imela veliko dela pri dodelitvi nagrad. Skupaj z obiskovalci so si bili enotni – najboljša je bila skupina S kmetijstvom rešujemo inflacijo Društva podeželske mladine Litija in Šmartno. Prejeli so prvo nagrado v vrednosti 700 evrov in še 200 evrov, ki so jim jih namenili obiskovalci. Drugo nagrado v vrednosti 500 evrov je prejela skupina Zdravstvo – dvoživke, ki so jo ustvarili Dobrovoljci. Tretjo nagrado in 300 evrov si je prislužila skupina Vse barve naše politike in inflacija Likovnega ateljeja Litija.

Na zaključni prireditvi karnevalske povorke v športni dvorani v Litiji so priznanja prejeli tudi sodelujočim na tekmovanju za Naj pustni krof Litijskega karnevala 2024. Med 20 sodelujočimi si je priznanje za Naj krof 2024 prislužil Miro Dobravec, druga je bila Majda Pregel, tretja pa Irena Doblekar. Zlato priznanje je prejela še Mojca Žust. Tudi ostali krofi so bili odlični. Velika večina pekov je prejela srebrna in bronasta priznanja za kvaliteto.

Na večernem karnevalskem plesu je množica mask uživala ob zvokih ansamblov Stil in Osvajalci, podeljene so bile tudi nagrade za najboljše maske!

Podrobno o pestrem dogajanju na letošnjem karnevalu pa na FB strani Litijski karneval.

Organizatorji: Občina Litija, ZKMŠ Litija, Turistično društvo Litija, Razvojni center Srca Slovenije in Mestna skupnost Litija

Savus

Foto: Blaž Bratkovič


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Janez Knez
Naslednji članekRudarski motivi Branka Klančarja