V trboveljskem podjetju AFormX so zasnovali dirkalno letalo na električni pogon, ki je zmagalo na natečaju britanske Royal Aeronautical Society (kraljeve aeronavtične družbe).

Najstarejša letalska organizacija na svetu Royal Aeronautical Society je letos spomladi razpisala tekmovanje za konstrukcijo dirkalnega letala na električni pogon za serijo dirk AirRaceE. »Prijava na to tekmovanje je zahtevala veliko poguma, saj je bilo za pričakovati ostro in globalno konkurenco. Po drugi strani je bilo tekmovanje kot ustvarjeno za nas,« so zapisali v podjetju AFormX, katerega direktor je Trboveljčan Sašo Knez. Letalo so zasnovali Knez, Nika Mlinarič (sicer kandidatka za inženirko leta), Aleksij Kraljič in Aljaž Trebušak.

Dirkalnik so morali zasnovati in preizkusiti v simulaciji X-Plane. Pri pilotiranju so jim pomagali piloti bratskega podjetja Akademija 4. Letalo je moralo opraviti vzlet in leteti pet krogov okrog stožcev.

O zasnovi letala so v podjetju povedali, da so uporabili več Pipistrelovih delov in dodali: »Zverino poganjajo trije EMRAXovi motorji, instrumenti pa so od Kanardie«.

Končna hitrost njihovega letala je bila preko 500 kilometrov na uro, so še zapisali v AFormX.

Savus

Foto: arhiv AFormX