Na Osnovni šoli Tončke Čeč so 17. decembra pripravili Tončkin Kuolm fest, festival, na katerem so obiskovalci lahko kupili izdelke iz »kuolma«, preizkušali tradicionalne zasavske dobrote in se udeležili delavnic, poimenovanih s starimi zasavskimi izrazi. Začeli so s »pljahmusko«, zaključili pa seveda z anduhtom.

Tončkin Kuolm fest so učenci in učitelji pripravili v okviru projekta Turistične zveze Slovenije z naslovom Turizmu pomaga lastna glava – letošnja tema je bila Festival naj bo. Cilj letošnje teme je bil pripraviti dogodek, ki se bo odvijal v prihodnje po vzoru največjih festivalov.

Najpogosteje so festivali vsakoletna prireditev, ki svoje prizorišče ali pa obdobje, v katerem, se izvaja poveže s tematiko festivala. Tema festivala na OŠ Tončke Čeč je bil tako »kuolm« oziroma premog in zasavska rudarska dediščina. Obiskovalci v šolo vstopili skozi Tončkin rov. Vodiči oziroma učitelji so obiskovalce v skupinah vodili po različnih delavnicah. V kinu so si lahko ogledali film, ki so ga posneli učenci, ko so raziskovali stare rudniške rove v našem mestu. V »društv´nm domi« in »tanc pl´ci« so skupaj z učenci lahko zaplesali, v »špilarijah« so se poigrali in preizkusili svoje znanje, peli so lahko v učilnici, ki so jo poimenovali Ofiraje. V »štrcunah« in na »pl´ci« pa so na »štantih« ponujali različne izdelke za prostovoljne prispevke. Poleg izdelkov iz premoga, ki so jih izdelali učenci, so spomine na zasavsko preteklost obujali tudi z močnikom in funštercem.

Na anduhtu so sodelovali plesalci, Orffov instrumentarij, oba šolska pevska zbora in vokalna skupina Tonika, ki jo sestavljajo učiteljice šole. Prireditev pa so zaključili s harmoniko in polko.

Tončkin Kuolm fest je obiskalo preko 400 obiskovalcev, pove ravnateljica OŠ Tončke Čeč Katarina Pajer Povh: »Na zaključni prireditvi smo imeli 300 stolov. Vsaj še 100 ljudi je stalo, so pa nekateri odšli že pred prireditvijo.«

Na festivalu so zbrali 1100 evrov, s katerimi bodo, tako ravnateljica Pajer Povh, sofinancirali šolo v naravi.

MD

Foto: arhiv OŠ Tončke Čeč