četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

KS Rudnik

Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Rudnik v hrastniški občini.

Krajevno skupnost Rudnik bo v mandatu 2022 do 2026 vodila Jerica Laznik, člani sveta KS pa so še Nina Maurovič, Primož Frajle, Nika Zavrašek, Simona Jeraj, Slavko Plaznik in Vincenc Učakar.

Krajevna skupnost Rudnik je ena od desetih krajevnih skupnosti v Občini Hrastnik. Po površini prebivalcev in po številu je največja, v njej pa leži center občine z okolico, oziroma povedano drugače, vse od Prapretna do Čeč, center Hrastnika in hribi, vse do glasbene šole. Mesto Hrastnik se je razvijalo kot posledica razvoja rudarstva, po čemer je krajevna skupnost tudi dobila svoje ime. Prebivalci krajevne skupnosti Rudnik svoj praznik praznujejo 3. avgusta, na dan, ko je leta 1883 bila organizirana prva večja rudarska stavka v Hrastniku.

Med Hrastničani je verjetno najbolj poznan kajakaš Peter Kauzer mlajši, krajan KS Rudnik in častni občan Hrastnika, ki je na olimpijskih igrah v brazilskem Riu de Janeiru osvojil srebro. Na svetovnem prvenstvu v francoskem Pau septembra leta 2017 je osvojil dve bronasti medalji.

Sicer pa so v tej KS glavne stavbe v občini (občinska stavba, davčna uprava (bivši hotel), osnovna šola, glasbena šola, športna dvorana na Logu, bazen, delavski dom, komunala, industrijski objekti od bivšega rudnika, bivšega Sijaja, ki so se sedaj v lasti manjših podjetnikov, banke, pošta, zavarovalnice, tržnica, različne trgovine itn.). Ljudje so nekatere stavbe poimenovali po svoje, npr. stanovanjsko hišo ob šoli so imenovali Titanic zaradi zaobljene oblike.

V KS delujejo številna društva, od kulturnih do športnih in drugih, ki združujejo ljudi iz celotne občine.

MD in MD

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor