četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnja sobota prinaša Asterixa in Obelixa v Zagorje in Trbovlje. Zraven pa še petek bo v Zasavju precej pester. V Zagorju bodo pripravili akademijo ob kulturnem prazniku, tam je na ogled tudi nova razstava Gabrijela Humeka. Privoščite si dan. Čeprav je bil včeraj dan palačink, bodo sedle tudi danes. Brez skrbi.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 4. februar 2023


Vreme

Danes bo pretežno jasno, ponekod v severnih krajih občasno zmerno oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 2, najvišje dnevne od 5 do 11 °C.

V nedeljo bo sprva precej jasno, čez dan se bo nekoliko pooblačilo. Ponekod bo pihal severovzhodnik. Hladneje bo. V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.ž


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Vide Vodišek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Lidije Ojsteršek.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Zagorje – kino

Asterix & Obelix: Srednje kraljestvo

ob 19.00 uri

Francoski pustolovski film, režija Guillaume Canet, igrajo Guillaume Canet, Gilles Lellouche, Vincent Cassel …

Piše se leto 50 pr.n.št. Kitajska cesarica je bila pravkar zaprta po državnem udaru, ki ga je spodbudil izdajalski princ Deng Tsin Qin. S pomočjo feničanskega trgovca Finalthesisa in njenega zvestega telesnega stražarja Mai Weija cesaričina edina hči princesa Sass-Yi pobegne v Galijo, da bi za pomoč prosila dva pogumna vojščaka Asterixa in Obelixa, ki sta zaradi svojega čarobnega napoja obdarjena z nadčloveškimi močmi. Vsem poznana nerazdružljiva junaka z veseljem sprejmeta izziv in ponudita pomoč princesi pri reševanju mame in osvobajanju države. Veliko potovanje in pustolovščina na poti proti Kitajski se lahko prične! Vendar pa se proti Srednjemu kraljestvu odpravi tudi Cezar in njegova mogočna vojska, žejna novega osvajanja.


Delavski dom Trbovlje – kino

Pikica, Koko in divji nosorog

Ob 10. 30 uri

Risanka in delavnica! Pikica je majhna deklica, ki si zelo želi imeti najboljšo prijateljico. Koko je deklica, ki že vse življenje živi narisana na kartonski škatli kakava. Nekega dne pa skoči s škatle in vstopi v Pikin svet. Zelo sta si podobni, čeprav je Koko temnopolta in ima skodrane lase, in čeprav je Koko pravzaprav princesa s krono. Pikici pojasni, da prihaja iz Čokolandije, dežele, kjer čokolada raste na drevesih – to bo že morala biti Afrika! Miška Ingolf in Frederik si jo zelo želita obiskati, dedek pa jo k sreči pozna kot lasten žep. Vkrcajo se na letalo. Pridruži se jim še drobcen štiriletni nosorog Oswald, ki išče svojo mamo. Film o tem, kako je biti majhen, pa tudi o prvih preizkušnjah prijateljstva.

Po filmu še delavnica o animaciji.


Asterix & Obelix: Srednje kraljestvo

ob 17.00 uri

Vsebino preberite zgoraj.


Trkanje v koči

ob 19.30 uri

Ameriška srhljivka, izvirni naslov Knock at the Cabin (2023), režija M. Night Shyamalan, scenarij Steve Desmond, Michael Sherman, M. Night Shyamalan, igrajo Dave Bautista, Jonathan Groff, Ben Aldridge

V oddaljeni koči v gozdu štirje oboroženi neznanci vzamejo deklico in njena starša, ki so tam na počitnicah, za talce, od družine pa zahtevajo nepredstavljivo odločitev – da bi preprečili apokalipso, mora družina žrtvovati enega od svojih članov. Ker ima družina omejen dostop do zunanjega sveta, se mora odločiti, kaj verjame, preden je vse izgubljeno.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Svetovni dan boja proti raku

Vsako leto 4. februarja se v okviru svetovnega dneva boja proti raku po vsem svetu opozarja na raka ter njegovo preprečevanje, diagnosticiranje in zdravljenje, pri čemer se priznava zavezanost organizacij, skupnosti in posameznikov k zmanjšanju vpliva bolezni na svetovni ravni.

Dan zahvale poštarju

Danes je v koledarju nevsakdanjih svetovnih dni zapisan dan zahvale poštarju. Zahvalite se svojemu poštarju – če ne morete tega storiti osebno, mu v svojem nabiralniku pustite listek s prijaznim sporočilcem. Dovoljeno je priložiti tudi sladko darilce.


Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor