Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Center v trboveljski občini.

Krajevno skupnost Center bo v mandatu 2022 do 2026 vodil predsednik Marko Zaletel, člani sveta KS pa so še Primož Siter, Katja Mikula, Pavel Ambrož, Marjana Eberlinc in Blaž Klopčič.

KS Center je doma trboveljska kultura, ravno tako v njej stoji večina večjih trgovin v občini – Spar, Tuš, Lidl, Hofer in tudi veliko nakupovalno središče Pilon.

Krajevno skupnost Center tvori devet naselij, med katerimi se tri raztezajo tudi v sosednje KS. Ker se nahaja ravno v središču Trbovelj, meji skorajda na vse krajevne skupnosti v občini. Mejo si deli s KS Alojz Hohkraut, KS Zasavje, KS Klek, KS Fric Keršič, KS Ivan Keše in KS Franc Fakin.

V KS Center stoji trboveljski kulturni hram Delavski dom Trbovlje. Čisto prvi delavski dom, v katerem so bili trgovina, gostilna in društveni prostori, so zgradili v začetku 20. stoletja in mu kasneje dozidali še dvorano za prireditve. Leta 1954 so ga podrli, ker so v njegovi neposredni bližini gradili nov, večji in sodobnejši delavski dom. Delavski dom Trbovlje, ki stoji in deluje še danes, je po zapisih pokojnega Tineta Lenarčiča načrtoval arhitekt Marko Župančič, sin Otona Župančiča. Uradno so ga otvorili 29. novembra 1956. Na odru so se ob otvoritvi zvrstili številni domači kulturniki. Prva predstava, uprizorjena v novem delavskem domu, so bili Cankarjevi Hlapci v produkciji domače gledališke skupine Gledališče Svoboda center. Dom je lahko sprejel za tisti čas ogromno število obiskovalcev – kinodvorana ima 356, gledališka pa 434 sedežev. V delavskem domu so pripravili enega prvih izborov za evrovizijsko popevko, kjer so lahko dodobra izkoristili eno najzanimivejših lastnosti tega kulturnega hrama – vrtljivi oder.

Delavski dom Trbovlje še danes gosti številne koncerte, proslave in kino predstave. Že več kot desetletje se v njem odvija novomedijski festival Speculum Artium, ki v Trbovlje vsako leto pripelje novomedijske umetnike in umetnine z vsega sveta in za katerega sta v veliki meri zaslužna nekdaj direktor DDT, danes pa župan občine Zoran Poznič in kustosinja festivala dr. Maša Jazbec.

Dr. Jazbec je podobo krajevne skupnosti zaznamovala tudi z instalacijo Monolit, ki stoji na prenovljenem platoju pod spodnjo pošto. Črna skulptura prikazuje hologramske podobe Trboveljčanov, okrog nje pa so na mestu, kjer so nekdaj stale stopnice, postavili šest kulturnih točk, klopc, ki jih krasijo citati znanih kulturnih ustvarjalcev iz Trbovelj.

V KS Center je stala tudi nekdaj izjemno uspešna Strojna tovarna Trbovlje. Njeni začetki segajo v Centralne rudarske delavnice, ki so jih ustanovili za potrebe posodabljanja rudniške mehanizacije. V Zasavskem muzeju Trbovlje navajajo, da so delavnice vse do konca leta 1947 delovale pod okriljem rudnika Trbovlje, leta 1948 pa so se po svojem strokovnem značaju in razvoju ločile od rudnika in postale samostojno podjetje. Strojna tovarna Trbovlje je imela več obratov. Mizarski se je kasneje osamosvojil v Tovarno pohištva Trbovlje, obrat finomehanika pa je postal Mehanika Trbovlje. V podjetju Elektro Standard, ki se je ravno tako razvilo iz obrata Strojne, so v petdesetih letih prejšnjega stoletja zasnovali prvi električni serijsko proizvedeni pralni stroj v takratni Jugoslaviji, pralni stroj PS8.

Danes stavbe Strojne po nekaj letih samevanja in celo požaru ni več. Od nje je ostal le sgrafitt (vrezanka) Maksa Kavčiča, ki so ga rešili pred gotovo smrtjo pod bagrom. Na njenem zemljišču je zraslo nakupovalno središče.

MD in MD

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekZaprta cesta Jager-Vrhe
Naslednji članekTrije obrazi Zasavske planinske poti