Tesla z Elonom Muskom je kupila precej ₿, vendar to ne koristi le temu tehnološkemu gigantu. To je povečalo ₿ globalni mrežni efekt, kar vodi k višjem zanimanju ostalih firm in posameznikov, kar pa se seveda odrazi tudi v ceni.

To po drugi strani spet privabi nove razvijalce ter boljši UX (user experience = uporabniška izkušnja) in seveda povečano število rudarjev (minerjev). S tem se poveča varnost omrežja, kar privabi nove HODLerje in vse skupaj tvori ogromen pozitivni ponavljajoči se cikel.

Pa povzemimo

Pa povzemimo: Bitcoin se bo še naprej vse bolj uporabljal zaradi svojih odličnih lastnosti, predvsem pa, ker je inženirsko podobno oblikovan kot Trojanski konj z vgrajeno tehnologijo za svobodo. V trenutku boste pomislili, da si zagovorniki ₿ želijo »Bodite tiho, zdržati moramo do polnoči, potem pa bomo skočili s konja in spustili ostale v mesto«. Vendar je za to že prepozno, saj Trojanci ne morejo storiti prav ničesar več.

Avtokratski režimi bodo definitivno želeli akumulirati čim več ₿. Nekateri so že ugotovili, da je ₿ uporabno orodje proti sankcijam (Venezuela, Iran, Severna Koreja …). Toda s časom bodo režimski uradniki, zadolženi za hranjenje in plačevanje z ₿, ugotovili, kaj sploh je denar, ki ga vlada ne more kontrolirati. In tako bodo to delili naprej in to se bo počasi usedlo v zavest družbe.

₿ za boljše življenje

Nekateri ne razumejo prispodobe o Trojanskem konju. Tudi nekateri ugledni kritiki pravijo, da je ₿ katastrofalen za sodobno družbo, da je nepatriotski ali celo izdajalski. V resnici bo ₿ mnogo bolj težaven za zaprte režime, kot pa za demokratične in bolj odprte sisteme. Mi že imamo lastninsko pravo, delujoč bančni sistem in svobodo govora (čeprav so trenutno na hudi preizkušnji) – vse lastnosti, ki jih ₿ omogoča. Toda te lastnosti so diametralno nasprotne temu, kar poskuša npr. doseči kitajska komunistična partija. S časom bo ₿ spodkopal kontrolo tiranije in omogočil boljše življenje za vse, tudi za malega človeka. Hkrati omogoča tudi preverbo samovoljne moči in nadzora države. Tako bo pomagal človeštvu do bolj poštene in odprte družbe.

Zaključek

Veliko nas je, ki verjamemo v Bitcoin in ga tudi posedujemo. Zadovoljni smo z njegovo trenutno vrednostjo in verjamemo, da gre še višje, saj je najboljši varčevalni račun vseh časov. S tem imamo v svoji lasti del svetovne digitalne nepremičnine, delček 21 milijonske torte, ki se na noben način ne more povečati.

Večina ne bere drobnega tiska. Tako ne vidijo dela naslova iz časopisa za vedno zapisanega v Genesis bloku in ne razumejo ozadja, zaradi katerega si je svoj rojstni datum izbral Satoshi (5. april 1975) ali pa ne študirajo zgodovine cyberpunkov.

V svojem bistvu, je bil ₿ zgrajen iz enostavnega razloga. Da nas osvobodi trenutnega gnilega sistema, ki temelji na dolgu. ₿ je rdeča tabletka. In prav vsi uporabniki bodo odigrali svojo vlogo v novem sistemu, ali si to želijo ali ne.

Mnoge institucije, banke in vlade so že spoznale ali slutijo, kaj je skrito v Bitcoinovem Trojanskem konju. Mnogo je tistih, ki svarijo pred nevarnostjo, a besede bodo naletele na gluha ušesa.

Razvoja in evolucije se ne da ustaviti!

Pa tudi digitalno zlato se sveti preveč bleščeče!

Peter Golob

/povzeto po članku Alexa Gladsteina: Bitcoin is a Trojan Horse for Freedom (Bitcoin Magazine) CSO, Human Righs Foundation/