sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Kn’p s’m in kn’p bom, kumerat

21. februarja je bil Mednarodni dan maternega jezika. Na točki Europe Direct Zasavje ga bomo obeležili 7. marca 2023 ob 16. uri, v prostorih Zavoda za mladino in šport Trbovlje. Dogodek bo za vse generacije.

Ker se nam, tako kot Evropski uniji, zdi zelo pomembno, da se ohranja in spodbuja evropski način življenja, bodo v čast dnevu maternega jezika pripravili delavnico stare zasavščine.

Knapovščina je eden izmed prej žargonskih jezikov, danes pa predstavlja velik del zasavskega narečja. Gre za obliko ohranjanja zasavske nesnovne kulturne dediščine, ki predstavlja ne samo zasavski in slovenski, temveč tudi evropski način življenja. Knapovščina je eden izmed najbolj zakoreninjenih oblik jezika tako v Zasavju, kot tudi po nekaterih drugih slovenskih regijah, in je pomemben del znanja, ki pripomore pri razvoju perspektiv oseb. Zato je potrebno narediti tudi nekaj na izobraževanju na področju omenjenega znanja.

V Zasavju živeče novejše generacije se bodo, poleg tega, da se zavedajo rudarske zgodovine v Zasavju, tudi naučili stare govorice, si jo znali razložiti in jo umestiti v življenje, obenem pa bomo znanje prenašali na mlajše generacije. S tem bomo ohranjali tudi stari del evropskega načina življenja.

Delavnica je brezplačna za vse.

Savus

Foto: Europe Direct


 

Isti avtor