Soniboj Knežak, poslanec SD v državnem zboru, je poslal poslansko vprašanje Ivanu Janezu Janši, ki začasno opravlja funkcijo ministra za zdravje, v zvezi z neizplačili zakonsko predvidenih nagrad za zdravstvene delavce. Objavljamo njegovo vprašanje.

»Name so se obrnili zaposleni iz Splošne bolnišnice Trbovlje z ogorčenim obvestilom, da kljub obljubam in zakonskim zavezam t.i. PKP zakonov že od meseca oktobra niso prejeli nobenega korona dodatka.

Vlada vseskozi izpostavlja veliko požrtvovalnost in obremenjenost zdravstvenih delavcev, ki nosijo največje breme pandemije, s katero se soočamo, zato je skrajno nedopustno, da za svoje delo niso tekoče tudi ustrezno nagrajeni.

Od vas kot predsednika vlade in hkrati ministra za zdravje pričakujem takojšnjo zagotovitev finančnih sredstev za izplačila vseh zaostalih dodatkov, kakor tudi redno plačilo zahtevkov bolnišnicam, da bodo lahko tekoče in redno mesečno izpolnjevale zakonske obveze do svojih zaposlenih.

V zvezi s tem vas sprašujem :

  1. Zakaj ne zagotavljate tekoče zakonsko predvidenih sredstev za nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu?
  2. Kaj boste storili, da bodo zaposleni v zdravstvu za svoje delo nagrajeni redno ob izplačilih plač za opravljeno delo preteklega meseca?
  3. Ali je problem, da sredstva niso zagotovljena za izplačila nagrad samo v Splošni bolnišnici Trbovlje in kaj je po vašem mnenju razlog temu?
  4. Prosim da mi posredujete vse podatke o zaostankih izplačil nagrajevanja zaposlenih v zdravstvu v vseh slovenskih bolnišnicah.«

Savus

Foto: arhiv Savus