V Kulturnem centru Delavski dom Zagorje je bila v četrtek, 26. oktobra, tradicionalna prireditev Izbor kmetice leta 2023, ki jo je organizirala Zveza kmetic Slovenije.

Letos je bilo v izboru šest nominirank, naziv kmetice leta pa je prejela Marija Rožman iz Terbegovcev, ki jo je predlagalo Društvo podeželskih žena sveti Jurij ob Ščavnici.

Župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan je pred prireditvijo že tradicionalno pripravil sprejem za letošnje kandidatke in njihove spremljevalke, ki so se ga udeležili tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, županja Črne na Koroškem Romana Lesjak in podžupana Občine Zagorje ob Savi Janez Vovk in Mitja Adamlje.

Kmečkim ženam je predstavil zagorsko dolino in izrazil spoštovanje do vseh, ki tudi v teh težkih časih za kmetijstvo še vedno vztrajajo na svojih kmetijah, med njimi je še posebej izpostavil spoštovanje do žensk, ki na svojih kmetijah trdo delajo in se odrekajo mnogim stvarem.

Kmetice so tudi tokrat izpostavile skrb, ker se vse manj mladih odloča, da nadaljujejo družinsko tradicijo in se raje odselijo s podeželja. Tudi to je eden od razlogov, da vse več kmetov vsako leto opušča dejavnosti in tako kmetije propadajo, sploh tam, kjer se mladi ne odločijo za nadaljevanje družinske dejavnosti, starejši pa dela ne zmorejo več opravljati.

Savus

Foto: Občina Zagorje


 

Prejšnji članekZ računa sneli nekaj tisoč evrov
Naslednji članekBuški krafi