Trboveljska vpadnica je v preteklih nekaj letih počasi dobivala novo podobo. Del prenove je bila tudi rekonstrukcija križišča Sušnik, kjer danes stoji krožišče, njegovo sredo pa krasi skulptura, ki so jo Trboveljčani ljubkovalno poimenovali »tobogan«. Po skulpturi naj bi tekla voda, vendar »tobogan« še vedno ostaja suh.

Županja Trbovelj Jasna Gabrič je v januarskem pogovoru za Savus skulpturo v središču krožišča opisala z besedami: »Gre za val, skulpturo, ki predstavlja val nove dobe, novih projektov, nove ere. Po njem bo tekla voda, ki bo krožila kot ekosistem in hkrati ponazarjala Savo, ki povezuje vse zasavske občine in Slovenijo od zahoda proti vzhodu. Pod skulpturo bodo še beli kamni, ki naj bi sicer predstavljali premog, a bodo bele barve, ker se zdaj iz globin premikamo na svetlobo, na površje. Okrog so manjši zeleni pasovi, ki nakazujejo in simbolizirajo zeleno hribovje, ki obdaja našo dolino.« Po njenih besedah naj bi voda po skulpturi začela teči »na spomlad«.

Pomlad je prišla in šla, skulptura pa še vedno ostaja suha. Z občine so o razlogih, zakaj, zapisali: »Izvajalec, ki je odgovoren za ureditev krožišča in s tem tudi delovanje vodne fontane, je podal prošnjo za podaljšanje roka za odpravo napak.« Te napake, so dodali, naj bi izvajalec odpravil do konca avgusta.

Savus

Foto: arhiv Občine Trbovlje