V Eko krogu so to jesen začeli s kampanjo Zaprimo krog, s katero se zavzemajo za uvedbo kavcijskega sistema za odpadno embalažo v Sloveniji. V desetih evropskih državah že imajo vzpostavljen takšen sistem za zbiranje embalaže za pijače, za plastenke, pločevinke in steklenice. Še sedem držav ta sistem uvaja.

Zakaj so se odločili za to kampanjo, kaj pomeni kavcijski sistem v praksi, kako se sklada z zakonodajo in cilji EU in kakšne so njegove koristi za potrošnike, proizvajalce, trgovce in občine? Na vsa vprašanja odgovarja vodja kampanje Erika Oblak. Pogovor z njo najdete na tej povezavi.

V Sloveniji preko 137 milijonov plastenk letno konča v naravi, na odlagališčih ali v sežigalnicah. Mikroplastika je povsod: v vodi, tleh, zraku in naših telesih.  Proizvodnja plastike narašča, recikliramo pa jo manj kot 10 odstotkov, ostalo konča v sežigu, na odlagališčih ali v naravi, 200 tisoč ton letno v Sredozemskem morju.

Za preprečevanje teh problemov se je kot zelo učinkovit izkazal kavcijski sistem. Nastal je kot odziv na vedno več embalaže, ki ni namenjena ponovnemu polnjenju. Kavcijski sistem je za potrošnika preprost. Ko kupi pijačo, plača znesek – kavcijo. Znesek kavcije je na računu ločeno prikazan, zato da vidi, koliko je embalaža, ki jo ima doma, vredna. Ko prazno embalažo vrne nazaj na zbirno mesto, ki je ponavadi v bližini trgovine, dobi vplačano kavcijo vrnjeno.

V novi zakonodaji bodo morali tudi v Sloveniji proizvajalci plačati celotne stroške ravnanja z odpadno embalažo, tudi za ločeno zbiranje pri gospodinjstvih. Sedaj je v Sloveniji sistem ločenega zbiranja urejen tako, da stroške ločenega zbiranja in odvoza do zbirnih centrov komunalnih služb plačajo občani, gospodinjstva. Šele ko tam embalažo brezplačno prevzamejo družbe za ravnanje z odpadno embalažo, od te točke naprej stroške pokrivajo proizvajalci. Pri kavcijskem sistemu je drugače: ker so komunalni zabojniki za embalažo manj polni, je potrebnih tudi manj odvozov, prihranki so tako v gospodinjstvih kot pri občinah. Občine imajo prihranke tudi pri odstranjevanju smetenja v urbanem in naravnem okolju. Prebivalci pa dobijo nižji račun za odvoz odpadkov in občutek, da so za okolje storili nekaj pozitivnega.

Prednosti kavcijskega sistema je torej ogromno. Zbrane so večje količine kakovostnega, čistega materiala za recikliranje, sistem je cenejši za proizvajalce in občine. Sistem tudi ustvarja nova delovna mesta v zbiranju, sortiranju in recikliranju.

Celoten članek lahko preberete na tej povezavi.

Nekaj več informacij in konkretnih številk o vplivih proizvodnje plastike in o problemih, ki jih prinaša odpadna plastika, ter o kavcijskem sistemu najdete tukaj.

Spodaj si lahko ogledate tudi video o delovanju kavcijskega sistema v praksi.

Savus

Foto: Eko krog, Fb

Video