»Vedno nam je bila všeč misel: ne mu le dati ribe, ampak ga raje naučili loviti.«

Zasavje se je spremenilo

Zasavje je bilo vedno znano po revolucionarnih zgodbah, po kreativnosti in zanimivih idejah. Vendar je ob prehodu v novo državo nekoč bogata zasavska dolina hitro izgubljala svojo moč. Zapirale so se tovarne. Mnogi so se izselili. Nam tako ljuba dolina je zapadla v apatičnost.

Dewesoft: »Da se!«

A peščica nas je ves čas verjela, da nam lahko uspe, če verjamemo vase, smo predani in iščemo priložnosti izven klasičnih okvirov razmišljanja. Podjetje Dewesoft je s prihodom v NASO pokazal, da se da. Ampak, kako spodbuditi še več takšnih zgodb?

Chipolo

Potem se je zgodilo zanimivo naključje. Skupina mladih fantov je naredila startup podjetje Chipolo. Izdelali so komaj delujoč prototip sledilne naprave, idejo objavili na Kickstarter in jih prodali za 300.000 dolarjev. Od prototipa do izdelka je dolga pot, Chipolo pa je imel zelo malo časa …

Dewesoft jim je pomagal s prostori, jim dal možnost testiranja, znanje iz proizvodnje ter koristne kontakte. Danes, po petih letih, naredi Chipolo približno 4 milijone evrov prometa.

Pokazalo se je, da ima Dewesoft neverjetno dobro infrastrukturo in seveda znanje ter povezave za pomoč mladim podjetjem. Zakaj ne bi s tem nadaljevali?

Katapult

Nekaj mesecev razbijanja sten, še več grajenja novih, veliko zabave, še več sanjarjenja … Nastal je Katapult. Podporno okolje, ki s svojo infrastrukturo, znanjem in storitvami v povezavi z testnimi laboratoriji, stroji in proizvodnimi linijami Dewesofta ter ostalimi člani Katapulta pomaga podjetnikom, da razvijejo svoj izdelek in ustvarijo svojo zgodbo uspeha.

Okoli nas je veliko mladih, ki imajo inovativne ideje in zanimive hobije, iz katerih lahko ustvarijo izjemne poslovne zgodbe. Velikokrat potrebujejo zelo malo, a to nujno – kakšen dober nasvet, koristen kontakt, morda še pisarno in nekaj strojev, da naredijo svoj izdelek … Vse to jim nudimo v Katapultu. A ni lepo, da mladi živijo svoje sanje?

Kaj se dogaja?

Znotraj Katapulta se tako razvijajo aplikacije, programira robotika, razvijajo programi učenja matematike, izdelujejo inovativni produkti, ustvarjajo prehrambni izdelki, izdajajo knjige …

Katapult je bil v osnovi narejen predvsem za naše doline, zato ga želimo z vami približati tudi preko zgodb, ki se tu ustvarjajo. Tako bomo v Savusu vsak mesec predstavili eno zgodbo naših ustvarjalcev.

Kako se pridružiti Katapultu?

Prvi korak je, da izpolniš spletni obrazec »Želim biti del Katapulta« na naši spletni strani Katapult.si. Prepričaj nas, da je tvoja ideja vredna nadaljnjega razvoja, in ti prava oseba za to.

Izpolnjene obrazce preverijo naši ključni mentorji in odločijo, koga sprejmemo in komu lahko pomagamo. Skozi ta izbor lahko sprejmemo le približno enega od petih, s tem da imajo prednost fantje in dekleta iz naših dolin.

SIO-KATAPULT 2020-22

Katapult med drugim izvaja operacijo SIO-KATAPULT 2020-22, katere namen je financiranje izvajanja brezplačnih storitev za začetnike podjetništva. Zato lahko v Katapultu nudimo brezplačne dogodke (vabljeni ste vsi), tako seminarje kot delavnice, krajša podjetniška svetovanja, mentoriranje in pomoč ekspertov ter nabor in presojo poslovnih idej.

Storitve lahko koristite inovativni potencialni podjetniki – posamezniki, dijaki, študenti, pedagoški delavci, raziskovalci ter start-up podjetja.

Pridruži se nam!

Ključni mentorji, ki s svojimi izkušnjami pomagajo začetnikom podjetništva: Andrej Orožen (direktor in soustanovitelj Dewesofta), Mihael Gornik (vodja kakovosti v Dewesoftu), dr. Jure Knez (soustanovitelj in večinski lastnik Dewesofta ter ustanovitelj Katapulta), Urša Poznič Goršek (direktorica Katapulta), velikokrat tudi zaposleni iz Dewesofta.

Da procesi v Katapultu nemoteno potekajo, sta zaslužni še Olga Knez (vodja projektov) in Neja Šoberl (računovodkinja in administratorka), poleg Urše in Mihaela tudi mentorici podjetnikom v programu SIO-KATAPULT 2020-22.

PR objava

Foto: Z leve: Neja Šoberl, Urša Poznič Goršek, Olga Knez. Foto: Luka Knez


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekZagorel pralni stroj