V Hrastniku so pripravili osredno proslavo ob kulturnem prazniku v ponedeljek, 7. februarja. Letos so Priznanja 8. februar ZKD Hrastnik kot najvišje priznanje za delo na področju ljubiteljske kulture prejeli Maja Kastelic, Tjaša Šketako Razpotnik, Miha Bantan, Zvone Izlakar in Timotej Mastnak.

V kulturnem programu so nastopili Ženski pevski zbor KD Svoboda Dol, Srbsko kulturno društvo Sava Hrastnik, MoPZ Svoboda Hrastnik in sekcija saksofonov Steklarske godbe Hrastnik ter recitatorka Angelina Abram iz OŠ NHR Hrastnik.

Program je povezovala Ajda Kopušar, zbrane je pozdravil predsednik ZKD Hrastnik Aleš Laznik, slavnostni govornik pa je bil Matjaž Drevenšek. Drevenšek je mednarodno znan in uveljavljen saksofonist, redni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani, prorektor za umetnost Univerze v Ljubljani, med drugim umetniški vodja Mednarodnega tekmovanja SAXGO v Novi gorici, soustanovitelj in umetniški sovodja Glasbenega festivala Minoriti v Mariboru ter ustanovni član in tajnik Glasbenega društva Saksofonija iz Ljubljane.

Priznanja sta podelila predsednik ZKD Hrastnik Aleš Laznik in župan občine Hrastnik Marko Funkl. Prejeli so jih: Maja Kastelic, Tjaša Šketako Razpotnik, Miha Bantan, Zvone Izlakar in Timotej Mastnak.

Maja Kastelic

je članica Društva Marionetno gledališče Jurček od leta 2012 dalje. Veliko vaje in potrpežljivosti je potrebno, da marioneta »oživi« in  Maji to odlično uspeva. Njen glas je unikaten in prepričljiv, pravi, da najbolj uživa v vlogi Žogice Nogice. Tudi v vlogi vesele Rdeče kapice, preplašene Metke ali mile zvezdice se odlično znajde. Rada ima lutke in čarobnost, ko se zastor odpre in lutke pripovedujejo svojo zgodbo. Ponosna je, da pomaga ohranjati kulturno dediščino na prav poseben, ustvarjalen način.

 

Tjaša Šketako Razpotnik

je od malih nog aktivna na področju ljubiteljske kulture, ki jo je navdušila do te mere, da se je povsem zapisala glasbi, danes kot akademska glasbenica – pianistka in profesorica klavirja. Klavir je začela igrati v GŠ Hrastnik, študij je zaključila na AG v Ljubljani, podiplomski specialistični študij klavirja na AG v Zagrebu. V domači občini sodeluje na različnih prireditvah kot solistka, pa tudi v komornih sestavih in orkestrih, tudi kot korepetitorka, je tudi članica Rudarske godbe Hrastnik.

Njena glasbena pot se prepleta s številnimi glasbeniki, s katerimi je uspešno soustvarjala in izvajala glasbene dogodke (Marjan Peternel, Bojan Gorišek, Milko Lazar, Slovenski tolkalski projekt, Uroš Razpotnik, …) Za koncertno dejavnost je skupaj z Marjanom Peternelom prejela Prešernovo nagrado AG v Ljubljani. Bogato glasbeno znanje predaja učencem v Glasbeni šoli Hrastnik, v zadnjem času pa tudi na Glasbeni šoli Celje.

Miha Bantan

Se je z glasbo spoznal že v mladosti. Njegova glasbena pot se je začela v Glasbeni šoli Hrastnik, kjer je igral trobento, pridružil se je Rudarski godbi Hrastnik, ki ji ostaja zvest. Nekaj let je sodeloval tudi s Steklarsko godbo Hrastnik. Izkušnje si je pridobival na glasbenih gostovanjih in tekmovanjih v Sloveniji in tujini. Sodeluje tudi v zabavnem orkestru Kr’en bend KU Veter. Navdušuje ga solo petje in številne nagrade dokazujejo, da je odličen tudi kot pevec. Pred leti se je pridružil ansamblu Murni, kjer igra kitaro, trobento in poje. Kljub številnim obveznostim ostaja nepogrešljiv član društev in skupin, kjer s svojo dobro voljo, delovnimi navadami in prijaznostjo vedno prispeva k pozitivnemu vzdušju.

Zvone Izlakar

je član Steklarske godbe od leta 2000 dalje. Glasba ga je očarala že veliko prej, saj je pred tem igral v Kulturnem društvu godbe slovenskih železnic Zidani Most in pri Veteranski godbi Gambrinus v Laškem. Izlakar je samouk, zato je moral vložiti veliko truda, da se je spoprijateljil z notami in se naučil igrati na veliki boben in činele. Njegovo dolgoletno in prizadevno igranje v sekciji tolkal se odraža v zvenu celotne godbe. Konstanten in dober ritem je namreč temelj pri igranju koračnic. Z vso resnostjo se udeležuje vaj in nastopov, poskrbi pa tudi za dobro razpoloženje.

 

Timotej Mastnak

je prve korake v svet glasbe naredil pri osmih letih z vpisom v Glasbeno šolo Hrastnik. Najprej se je učil igrati trobento, po treh letih pa je trobento zamenjal za bariton in uspešno zaključil šolanje. Že v tem obdobju je igral v trobilnem kvintetu in simfoničnem orkestru, leta 2007 pa se je pridružil Rudarski godbi Hrastnik, ki ji je ostal zvest vse do danes. Z godbo je sodeloval na številnih nastopih in gostovanjih, sodeluje pa tudi pri vodenju društva kot član upravnega odbora. Na prehodu v srednjo šolo se je pridružil KUD Veter in postal nenadomestljiv član zabavnega orkestra K’r en bend. Kot baritonist se je pridružil takratnemu ansamblu Perkmandeljci, s katerim je prepotoval velik del Slovenije. Po razpadu skupine je nove glasbene prijatelje našel v ansamblu Žarek, s katerimi zabava ljudi na različnih dogodkih. Ansambel je prejel kar nekaj nagrad, izdali pa so tudi CD. Zaradi odsotnosti na prireditvi mu bodo priznanje podelili naknadno.

Savus

Foto: Branko Klančar