sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Kaj pa otroci?

Nedavno strahotno neurje je v celi Sloveniji pomenilo najprej šok, potem bolečino in jok ter kmalu tudi polno dlan solidarnosti in pomoči. Ko smo se pogovarjali, kako bi lahko komu pomagali tudi mi, smo se spomnili Juretovega sklada. In odločili smo se pomagati Lučanom. V teh dneh predstavljamo zgodbe z tega zgornjesavinjskega kraja, kjer sedaj čistijo in odpravljajo posledice neurja.

Poplave v Lučah 9

Zgodba preprostih ljudi, prizadetih v poplavah, ki ni prišla na TV – 9. del

V poplavah smo prizadeti vsi. Redko kdo pa pomisli na otroke. Počitnice so, za nekatere. Naši otroci jih v mesecu avgustu nimajo. Res jim ni potrebno hoditi v šolo, vendar bi marsikdo sedaj z veseljem gulil šolske klopi in se družil z vrstniki.

Vsakodnevno poslušajo odrasle, kje je komu kaj odneslo. Zagotovo prve dni niso bili pred televizorji, ker ni bilo signala. Včasih se je ob poletnih večerih slišal otroški smeh na igrišču, po poplavah je bil na njem kup naplavin. Tudi, ko bo očiščeno, ga ne bodo smeli uporabljati, ker so igrala onesnažena.

Zraven igrišča je trenutno »bencinska črpalka« kjer z nafto oskrbujejo traktorje, gasilske kombije. Tisti, ki jim je vzelo domove, bodo za vedno zaznamovani. Kaj se bodo v jeseni pogovarjali v šoli? Včasih so si pripovedovali zgodbice in dogodivščine, ki so se jim zgodile čez poletje.

Letos se bodo verjetno pogovarjali, kaj je komu odneslo in kaj jim je ostalo, kako so poslušali helikopterje, ki so nenehno krožili nad vasjo. Še meni, ki sem odrasla, se zdi, kot da bi bili v vojni. Poleti so se s kolesi vozili po potki ob Savinji, sedaj tega ne smejo, ker je prenevarno, ker nihče ne ve natančno kako daleč pod površjem teče Savinja.

Ob vsem tem se poraja vprašanje ali bodo jeseni sploh lahko vsi prišli v šolo, saj je več kot 70% otrok vozačev.

Šola vsako leto pomaga otrokom iz socialno šibkih družin, da se lahko udeležijo letovanja na morju, saj nekateri otroci le na ta način lahko vidijo morje. Letos so prikrajšani tudi za to.

Mogoče pa bodo te razmere pomagale, da bodo v odraslosti drugače gledali na življenje in znali ceniti kaj imajo.

AK

Foto: AK


Juretov sklad

Vsi, ki boste prispevali v Juretov sklad, ste lahko prepričani, da bo prišel denar v prave roke. Morda ne bomo vedno zapisali imen in naslovov ljudi, ki bodo dobili pomoč (če seveda tega ne bodo želeli). Predstavili pa bomo njihove zgodbe in se prepričali, da bo šel denar v prave roke. Račun Juretovega sklada je odprt na RKS OZ Trbovlje, tudi zaradi tega, da je zagotovljena transparentnost pomoči, z denarjem pa upravlja OU Juretovega sklada.


Pomoč lahko nakažete na:

RKS OZ Trbovlje

Ulica 1. junija 4, Trbovlje

SI56 0233 0001 5706 240

sklic 00 10021972

Namen: Juretov sklad

Koda: CHAR


Savus


 

Isti avtor