nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Joga smeha

V Hrastniku je pretekli vikend potekal festival Rdeči revirji, na katerem se je odvilo več kot 40 izjemnih dogodkov. Med njimi je bila tudi zanimiva Joga smeha, ki je prinesla na festival veliko dozo smeha.

Nadaljujemo z objavami foto reportaž fotografskega mojstra Branka Klančarja. Na njegovih fotografijah so tokrat smejoči obrazi.

Vodja delavnice Joga smeha Marja Koren pravi: »Živimo v času, ko nam hitri tempo življenja narekuje visoko storilnost, produktivnost in predvsem resnost. Več kot 70 % vseh bolezni je povezano s stresom. Visok krvni pritisk, bolezni srca, depresija, nespečnost in kronični glavobol, vse to je le peščica bolezni, ki so posledica hitrega tempa življenja in preobremenjenosti.

V zadnjem letu smo k vsemu naštetemu dodali še socialno distanciranje, pomanjkanje stikov, objemov, strah za lastno zdravje in finančno negotovost. Pa saj ni čudno, da nam ni do smeha! Vendar je prav smeh to, kar v dani situaciji najbolj potrebujemo.

Joga smeha je koncept, ki združuje smejalne vaje z jogijskim dihanjem, kar pripomore k vnosu kisika v telo in možgane. Posledično se počutimo bolje in imamo več energije, smo bolj zbujeni in sproščeni. Gre za smeh brez humorja in šal, za smeh se preprosto odločimo.

Kataria (2000) je dokazal, da telo ne loči med iskrenim in narejenim smehom. Ugodni učinki na telo in duha so v obeh primerih enaki. Smeh je vpeljan kot skupinska vadba, pri kateri s pomočjo smejalnih vaj izzovemo smeh. Pri tem, ko se začnemo smejati kar tako, brez razloga, se s pomočjo očesnega kontakta in zrcalnih nevronov smeh prenaša na druge v skupini, kar povzroči iskren smeh.

Gre za tehniko, ki odraslim omogoča smeh od srca brez kognitivnega mišljenja in je učinkovita tudi pri ljudeh, ki so voljo do smeha izgubili ali sploh nimajo smisla za humor. Da bi bili deležni vseh pozitivnih učinkov smeha, je priporočljivo, da se smejemo vsaj 10 minut skupaj. Zaradi vseh pozitivnih učinkov smeha na telo, smeha ne bi smeli prepuščati naključju, ampak bi ga morali vzeti blazno resno.

Savus

Foto: Branko Klančar


 

Previous article
Next article

Isti avtor