sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan leta 1914 se je rodil politik Sergej Kraigher. Danes je svetovni dan nočnega močenja.

V Zasavju se bo tudi danes marsikaj dogajalo. V Zagorju bodo odprli razstavo Batičerija in pripravili delavnico o krožni ekonomiji, v Trbovljah bodo pripravili Trbouski festival zdravja, pa otroški parlament Trbovlje zdaj, v Hrastniku pa predavanje Slovenija in njene meje, v Čolniščah nogometni turnir. Nadaljujejo se dogajanja v okviru Tedna vseživljenjskega učenja. Lahko si ogledate številne razstave in se udeležite današnjih rednih aktivnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta taVdan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 30. maj 2024


Vreme

Danes zjutraj bo po nekaterih kotlinah možna kratkotrajna megla, čez dan pa se bo od zahoda znova pooblačilo. Padavine se bodo postopno širile proti vzhodu, vmes bodo tudi nevihte, ki se bodo v noči na petek še okrepile. Pojavljali se bodo nalivi. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 13, najvišje dnevne od 17 do 23 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem na severu bo nastalo nekaj ploh. Zapihal bo jugozahodni veter.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je do 31. maja na Bregu pri Litiji promet urejen izmenično enosmerno zaradi urejanja avtobusnih postajališč.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.

Zaradi izvedbe prireditev Anduht in Nohšiht do nedelje, 2. junija, do 16. ure velja popolna zapora lokalne ceste Dežman – Ulica 1. junija in popolna zapora parkirišč v okolici Delavskega doma Trbovlje.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure iz TP Belovo, od 8. do 12. ure pa iz TP Klenovo, od 8. do 10. ure iz TP Čreta 2, Zigenmaher, od 8. do 14. ure iz TP Čreta (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 13. ure iz TP Škofja Riža, izvod 3 Škofja Riža, od 8. do 13. ure iz TP Škofja Riža, izvod Dobovec (nadzorništvo Trbovlje). Od 8. do 10.ure iz TP Toplice, izvod Zupančičeva, od 8. do 9. ure iz TP Tržnica, izvod Cesta zmage 47, od 12. do 14. ure iz TP Petrol Izlake, izvod Izlake (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure iz TP Belovo, od 10. do 12. ure iz TP Blate, od 12. do 14. ure pa iz TP Draga (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Galerija Medija Zagorje

Batičerija

V galeriji Medija v Zagorju bodo danes ob 18. uri odprli razstavo Batičerija. Projekt je nastal v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih in s podporo Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani. Razstavo in dela bo predstavil mentor Boris Beja, za kulturni program bo poskrbela Glasbena šola Zagorje ob Savi. Kipar Stojan Batič ni zaznamoval le Rdečih revirjev, temveč premnoge kraje, ki jih je s svojimi prostorskimi rešitvami dopolnjeval, osmišljal in preoblikoval. Razstava Batičerija 3 ob 100. obletnici Orjune praznuje s Trboveljčani in obeležuje 50 let od postavitve Batičevega spomenika na ploščadi pred muzejem.


Center za krepitev zdravja ZD Trbovlje

Trbouski festival zdravja

Center za krepitev zdravja v ZD Trbovlje pripravlja danes med 9. in 17. uro na Stadionu Rudar v Trbovljah Trbouski festival zdravja s sloganom »Pejt gr’ma na 2 deci kilometra. Na dogodku bodo poudarili pomembnost zdravega načina življenja in si skupaj prizadevali za boljšo družbo. Sodelovala bodo lokalna društva in službe.

Na festivalu vas čaka: občinski test hoje na 2 kilometra in prikaz nordijske hoje, kolo in kviz zdravja, model napihljivega črevesja, poligon opitosti in še marsikaj. Manjkale ne bodo niti nagrade in obilo dobre volje.


Center za pravični prehod Zasavja

Delavnica krožna ekonomija – od pilota do EU kandidata

Center za pravični prehod Zasavja vabi vse akterje, ki so vključeni v snovanje in implementacijo trajnostnih in krožnih modelov na drugi modul Krožne akademije Zasavje z naslovom Od pilota do EU kandidata – modeliranje izbranega krožnega potenciala in zasnova krožnega ekosistema. Delavnica bo potekala danes od 9. do 12.30 ure na sedežu RRA v Zagorju. »Na drugem modulu bomo iz idejnih zasnov, ki smo jih zbrali s pomočjo v procesu prvega modula Krožne ekonomije Zasavje, oblikovali strukturirane krožne poslovne modele,« so zapisali organizatorji.


DPM

Otroški parlament

DPM Trbovlje pripravlja danes ob 10. uri v sejni dvorani Občine Trbovlje zasedanje otroškega parlamenta z naslovom Trbovlje zdaj. Otroci iz trboveljskih šol bodo spregovorili o svojem pogledu na Trbovlje. »Otroci našega kraja bodo imeli priložnost spregovoriti o pomembnih temah, ki se tičejo naše skupnosti, ter deliti svoje ideje in perspektive o našem kraju. Otroški parlament bo odlična priložnost, da starejši prisluhnejo glasovom naših najmlajših in se seznanijo z njihovimi pogledi ter idejami za izboljšanje naše skupnosti,« so zapisali v vabilu organizatorji.


Knjižnica Antona Sovreta

Slovenija in njene meje

Knjižnica Antona Sovreta danes ob 18. uri vabi na Predavanje in okroglo mizo z Brankom Celarjem: Slovenija in njene meje

Branko Celar, nekdanji vodja sektorja za mejne zadeve in tujce na generalni policijski upravi, je avtor knjige Slovenija in njene meje v treh zgodovinskih obdobjih: 1914-1920, 1941-1975, 1991-2021 in več strokovnih člankov o slovenskih mejah. Je dober poznavalec problematike državnih meja in mednarodnih mejnih sporov in je bil pogajalec v procesih osamosvajanja in določevanja slovensko-hrvaške meje. Predavanje organizirajo v sodelovanju s Policijskim veteranskim društvom Sever.


Knjižnica Mileta Klopčiča

Ura pravljic z ustvarjalno delavnico

V Knjižnici Mileta Klopčiča bodo danes ob 17.30 uri pripravili Uro pravljic z ustvarjalno delavnico

»Otroci, pridružite se nam! Poslušali bomo pravljico, nato pa še ustvarjali, zabavno bo,« vabijo v knjižnici.


ŠD Čolnišče

Memorial Jožeta Pavška

ŠD Čolnišče prireja 19. memorialni članski turnir Jožeta Pavška, ki bo potekal od 31. maja do 2. junija 2024 na športnem igrišču Ravan nad Čolniščami v malem nogometu.

 
 

ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, se danes nadaljujejo nekatere zanimive dejavnosti.


Zavod RS za zaposlovanje, Območna služba Trbovlje

Modularna delavnica

»Na kratki modularni delavnici spoznate portal PoiščiDelo.si in prednosti njegove uporabe pri iskanju zaposlitve, seznanite se z uporabo sodobnih elektronskih orodij in pripomočkov za boljše povezovanje z delodajalci, naučite se, kako lahko sodelujete s svojim svetovalcem v okviru storitve Moj svetovalec, hitro in učinkovito povečate svoje zaposlitvene možnosti,« so zapisali organizatorji. Delavnica poteka od 9. do 10.30 ure na sedežu ZRSZ OS Trbovlje.


ZLU Zagorje

Konstruktivna komunikacija za boljše odnose

Samostojna podjetnica Polona Siter Drnovšek pripravlja danes ob 17. uri na sedežu ZLU v Zagorju delavnico Konstruktivna komunikacija za boljše odnose. »Kateri elementi komunikacije omogočajo vzpostavitev bolj kakovostnih odnosov in preprečijo, da se konflikti razplamtijo? Kako biti konstruktiven in povezovalen v stiku s soljudmi? In kakšno vlogo ima pri tem empatija? Vabljeni na izkustveno delavnico in raziskovanje navedenih vprašanj,« je v vabilu zapisala predavateljica.


Društvo za zdravilne rastline Zasavje

Obisk vrta tete Johance

Društvo za zdravilne rastline Zasavje pripravlja danes zanimiv obisk vrta tete Johance. »Udeležence bomo popeljali po vrtu tete Johance, ki se nahaja v Evroparku v Zagorju, in jim ga predstavili,« so zapisali v vabilu organizatorji.


ZLU

Prišel, odgovoril, zmagal

ZLU pripravlja danes ob 17. uri v prostorih ZLU v Zagorju kviz z bogatimi nagradami Prišel, odgovoril, zmagal. Skupaj se bomo na zanimiv in dinamičen učili novih dejstev. Za sodelujoče in tiste, ki se bodo najbolje odrezali, imamo pripravljene bogate nagrade.
 

ZMŠT

Henganje z mladinskim delavcem

ZMŠT danes ob 16. uri pripravlja v prostorih ZMŠT v Trbovljah henganje z mladinskim delavcem.


MC ZoS

Polish korner

»Ste se kdaj spraševali, kje se nahaja največja puščava v Evropi? Bi se radi naučili kuhati poljsko hrano? Ali se morda želite učiti nov jezik? Vse to boste lahko počeli na srečanjih Poljskega kotička,« so v vabilu zapisali v Mladinskem centru Zagorje. Tečaje organizira poljska prostovoljka Wika iz Zagorja: »Na srečanjih se bomo učili poljskega jezika in spoznavali poljsko kulturo ter kuhali jedi z različnih delov Poljske. Srečanja bodo vsak četrtek ob 18. uri v Mali hali v Mladinskem centru Zagorje. Prvo srečanje bo torej danes. Do zobaczenia!


ZMŠT

Individualna posvetovalnica

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje poteka ob  četrtkih od 12. do 17. ure  in po dogovoru za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje. Psihosocialno svetovanje vodi dr. Tjaša Golob.


MC ZoS

RekreAktivna odbojka

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Foto galerija f 2,8

Razstava Elisavette Bacci

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled fotografska razstava vizualne umetnice Elisabette Bacci. Prva umetnica, ki razstavlja v tej galeriji in ne prihaja iz Slovenije, se je rodila v Trstu, njene korenine pa segajo v Izolo. Magistrirala je v Genovi in v Vidmu. Do sedaj je sodelovala na več kot štiridesetih skupinskih razstavah, imela je tudi več kot dvajset samostojnih razstav v Italji, Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Trenutno živi in ustvarja v Trstu in v Bodoncih. Cikel fotografij z naslovom  Painting and lettering: a dialogue je odraz raziskovanja odnosov med njenimi slikami in grafiti. Fotografije je posnela na različnih lokacijah, tako v Sloveniji kot drugih državah. Galerija je odprta ob ponedeljkih od 17. do 19. ure, ob četrtkih od 9. do 12. ure in vsako prvo soboto v mesecu od 10. do 12. ure.


Delavski dom Trbovlje

Prvojunijska razstava

V galeriji DDT je na ogled prvojunijska razstava. V prvem delu razstave, ki se navezuje na gladovno stavko rudarjev iz leta 1934, so predstavljena likovna dela nekaterih najbolj priznanih slovenskih likovnikov prve polovice 20. stoletja: Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Maksima Sedeja, Nandeta Vidmarja in Ivana Kosa. V drugem delu razstave, ki prikazuje Trbovlje v času zadnje rudarske stavke leta 2014, imajo glavno besedo domači avtorji. Ob retrospektivi del skupine V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje) bodo na ogled še dela slikarja in grafika Jožeta Potokarja – Cvrča in kiparja Borisa Beje. V obeh delih razstave so predstavljeni tudi dokumentarni zapisi o obeh velikih stavkah. Razstava je na ogled do 30. junija ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 17. do 20. ure. Galerija bo zaprta 31. maja in 1. junija.


Delavski dom Zagorje

Ars vizija

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled slikarska razstava Ars vizije. Razstava bo na ogled 10. junija 2024.


Kulturni dom Mlinše

Magična narava

V Kulturnem domu Mlinše je na ogled razstava Magična narava, ki je plod izbora mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije v sodelovanju Nacionalnega inštituta za biologijo in Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije. Obenem razstavlja 11-letna Tia Mihevc, ki vse, kar najde v naravi, uporabi za umetniško ustvarjanje svojih podob iz naravnih materialov. Razstava bo odprta 7. junija.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je aprila na ogled razstava Peš po domačih krajih, ki je nastala pod okriljem Osrednje knjižnice Celje v spomin na Almo Karlin. Avtorice razstave so dr. Alenka Hren Medved, dr. Marija Počivavšek in Jerneja Jezernik.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je na ogled razstava del akademskega slikarja Jožeta Ciuhe ob stoletnici njegovega rojstva. Dela je izbrala njegova hči Marjeta, razstava bo na ogled do 31. maja.

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje si lahko ogledate razstavo avtorskih fotografij Lee Jazbec članice  skupine FOTKI.

V vitrinah v Knjižnici Zagorje lahko ogledate razstavo ročnih del skupine Roki Kisovec.

V knjižnici Kisovec si v maju lahko ogledate razstavo likovnih del Daše Fajfar, članice skupine LIKI.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Sergej Kraigher

Na današnji dan se je leta 1914 v Postojni rodil Sergej Kraigher, ki so ga v Zasavju, kljub temu, da se je rodil na Notranjskem, vzeli za svojega. Uvrščajo ga med najbolj vidne slovenske politike skupne socialistične države. Kraigher je stkal od leta 1940, ko se je bolj tesno spoznal s Hrastničani in Zasavčani, v zasavskih krajih precej prijateljskih vezi. V občinah Hrastnik, Trbovlje in Zagorje so ga proglasili za častnega občana. Umrl je 15. januarja leta 2001 v Ljubljani. Skupaj z Lidijo Šentjurc, ki je umrla tri mesece pred njim, je pokopan na pokopališču v Dragi v Hrastniku.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan nočnega močenja

Danes obeležujemo svetovni dan nočnega močenja. V Sloveniji smo ga prvič obeležili leta 2017. Nočno močenje postelje je nehoteno uhajanje urina med spanjem pri sicer popolnoma zdravih otrocih starejših od 5 let. Pri nekaterih se pojavlja vsako noč, pri nekaterih le nekajkrat tedensko. Nočno močenje je odraz nedozorelih mehanizmov za zadrževanje urina v mehurju ponoči.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor