Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja poteka na šestih različnih lokacijah po Sloveniji, v Celju, Postojni, Loki pri Žusmu, Gotenici, na Soriški planini in tudi v Trbovljah.
V Trbovljah bodo glavne aktivnosti na območju industrijskih kompleksov Rudnika Trbovlje – Hrastnik in Termoelektrarne Trbovlje. Na teh lokacijah predvidevajo uporabo manevrskega streliva ter efektov poka in dima, ki pa ne bi smeli biti preveč moteči za okolje. Vojaška vozila in vojake bo moč srečati tudi izven industrijske cone.

Na trboveljskih lokacijah bo predvidoma 25 vojakov in tri vojaška vozila, zračni prostor nad Trbovljami pa bodo preletavali tudi helikopterji in letala, ki pa se bodo v glavnem zadrževali nad kompleksom rudnika in termoelektrarne.

Večji del usposabljanja bo potekalo podnevi in bo končano do 23. ure. Povečane letalske aktivnosti pa bodo potekale v treh dnevnih obdobjih: od 7. do 10. ure, od 12. do 15. ure in od 18. do najpozneje 21. ure.

Mednarodnih vaj so se udeležili slovenski vojaki in pripadniki oboroženih sil Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Danske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, ZDA in Jordanije kot opazovalke. Vaje organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, na njih pa se bodo usposabljali že certificirani usmerjevalci združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja.

Začetek vaje Jadranski udar 2017 je Slovenska vojska otvorila s slovesnostjo v nedeljo, 4. junija, na letališču Cerklje ob Krki.

ZT