V četrtek, 17. avgusta, je koordinatorka projekta Starejši za starejše v Zasavju Jerica Laznik obiskala Jerico Rižner v Hrastniku, ki živi v hiši, zgrajeni že leta 1790.

Ob obisku je Jerica Laznik (več o Jerici si lahko preberete na povezavi) zapisala: »Vedno znova se razveselim obiska in toplega sprejema pri meni izjemno dragi Iki, ki je že dopolnila 92 let. Še vedno pa je radoživa in zvedava, skrbi zase, z ljubeznijo ureja okolico svojega doma in je prava umetnica v izdelavi prtov in prtičkov raznih oblik in barv.«

Hiša, v kateri stanuje Jerica Rižner – Ika, je bila zgrajena že leta 1790. V preteklosti je služila kot rečna postojanka za okrepčilo vlačugarjev, ljudi, ki so vlekli rečno ladjo skozi dele Save. Zaradi starosti in arhitekture je hiša tudi spomeniško zaščitena.

»V vseh letih je Ika že večkrat doživela močni tok Save, zadnja povodenj pa jo je kljub temu presenetila. Voda se je nevarno približala oknom prvega nadstropja in dodobra zalila kletne prostore. Ostala je vlaga, uničene stvari v kleti in tisti čuden občutek, da sobivanje s Savo nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Ampak prepričana sem, da brez te pravljične hiše, njenih rož in vrta, enostavno ne bi znala živeti.« je povedala Jerica.

O Iki je Jerica zapisala naslednje besede: »Ika je bila vedno pripravljena prijeti za vsako delo, kar vedo tudi sodelavci v Steklarni Hrastnik in domačini. Toda kljub težkim življenjskim preizkušnjam je vedno rada zapela in zaplesala, ko smo skupaj hodili na društvene izlete in druženja. Iko pestijo bolezni, ki ji jemljejo moč, četudi to težko prizna. S svojim veseljem do življenja nam je bila vedno svetel vzor in tudi zato jo imamo radi.«

V program Starejši za starejše je Ika vključena že od samega začetka, z mnogimi pa je spletla vezi spoštljivega prijateljstva. Tudi, ko je ujma poplavila njeno hišo, je Ika trdno verjela, da se bo vse uredilo in, da bo hiša še naprej njen dom.

Savus

Foto: Jerica Laznik