V galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled razstava patra Gabrijela Humeka, ki so jo odprli ob letošnjem kulturnem prazniku.

Gabrijel Humek se je rodil 17. junija 1907 v Bohinjski Bistrici. Po končani gimnaziji je leta 1924 vstopil v cistercijanski samostan v Stični, kjer je 1928 izpovedal slovesne večne zaobljube. V mašnika je bil posvečen leta 1931. Potem je od 1937 do 1938 obiskoval Akademijo likovnih umetnosti v Krakovu na Poljskem. Pred začetkom druge svetovne vojne se je vrnil v domovino in nadaljeval študij na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu pri prof. Beciču. Leta 1947 je končal študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. A. G. Kosu, 1950 je v Ljubljani prvič samostojno razstavljal. Od leta 1950 do 1991 je razstavljal na osemnajstih samostojnih in več skupinskih razstavah ter se udeleževal slikarskih kolonij. Bil je član Društva slovenskih likovnih umetnikov. 26. septembra 1993 je umrl v Stični, star 86 let. Pokopan je na stiškem samostanskem pokopališču.

Slikarski opus patra in akademskega slikarja Gabrijela Humeka kaže različne usmeritve, od realističnega slikarstva, metafizičnega slikarstva in magičnega realizma do zadnjih, izrazito ekspresivnih vizionarskih podob. Sodeloval je na raznih slikarskih kolonijah. Ohranjenih je preko štiristo Humekovih slik.

Letošnji likovni utrip v Zagorju je tako ali drugače povezan s pomembnim dogodkom, planiranim za mesec julij. Takrat bo namreč v Zagorju potekala jubilejna 60. slikarska kolonija Izlake-Zagorje. V galeriji Medija so ob slovenskem kulturnem prazniku odprli razstavo patra Gabrijela Humka, ki je večino likovnih del ustvaril v samostanu Stična. Bil pa je udeleženec nekaj likovnih kolonij, med njimi tudi slikarske kolonije Izlake-Zagorje daljnega leta 1974.

»Del slikarskega opusa Gabrijela Humka se kot stalna zbirka nahaja v Stični in zelo smo veseli, da je v sodelovanju s tamkajšnjim Muzejem krščanstva na Slovenskem ta zbirka razstavljena tudi v naši novi galeriji Medija. Razstava je pomembna tudi zato, ker ima umetnik kljub kar intenzivni razstavni dejavnosti še vedno premalo poznavalcev, mogoče tudi med strokovnjaki. In to kljub temu, da gre za enega redkih in kvalitetnih predstavnikov metafizičnega slikarstva pri nas. Z našo razstavo obeležujemo tudi 30 letnico od smrti tega odličnega slikarja,« je ob razstavi zapisal umetniški vodja SKIZ Milan Razboršek.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekSandra Potisek o vsebinskem marketingu
Naslednji članekGasilci so posredovali