nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Homeopatska pomoč pri utrujenosti

Da bi v tem stresnem tempu življenja ostali zdravi, je bistven preventiven pristop. Ustrezna prehrana (čim manj sladkorja, vnaprej pripravljene hrane, polne aditivov, … čim več pa sadja, zelenjave, kakovostne vode, polnozrnatih žit, oreščkov, …), gibanje (po možnosti na svežem zraku) ter počitek in spanje (7 do 8 ur dnevno) so temeljna investicija v naše zdravje.

Poškodbe in izčrpanost

Arnica montana je homeopatsko zdravilo, ki ga je zelo dobro imeti pri roki. Nepogrešljiva je pri najrazličnejših poškodbah (pospeši celjenje, zmanjša bolečine in omogoči hitrejšo regeneracijo tkiva), prav tako je učinkovita pri telesni izčrpanosti bodisi zaradi dela na vrtu, težkih gradbenih del, selitve oz kakršnemkoli fizičnem prenaprezanju. Je tudi univerzalni spremljevalec fizično napornega tedna v naravi. Šport je vsekakor poživitev telesa in duha, a če zaradi pretiravanja pride do mišične preutrujenosti t.i. »muskelfibra«, lahko Arnica ali pa homeopatski Rhus toxicodendron prineseta veliko olajšanje.

Kadar pride pri športni aktivnosti do velike izgube telesnih tekočin (znojenje), se priporoča China rubra.

Intelektualna utrujenost

Intelektualna utrujenost se lahko pojavi zaradi prenaprezanja v šoli, službi, … Za izboljšanje stanja homeopatija priporoča pri prvi stopnji (ki ne traja zelo dolgo) Kali phosphoricum 15 CH enkrat dnevno, dokler ne pride do izboljšanja. Pri drugi stopnji intelektualne utrujenosti, ki traja dlje, ali če z omenjenim zdravilom nismo dosegli želenega učinka, pa se priporoča Phospphoric acidum 15 CH – ravno tako enkrat na dan.

Sindrom izgorevanja

Vse pogostejši je tudi sindrom izgorevanja med poslovneži, gospodinjami in preštevilnimi poklici. Homeopatija lahko ponudi različne pripravke za lajšanje ali še bolje preprečevanje tega sindroma. Najpogosteje predpisana homeopatska zdravila v ta namen so Nux vomica, Natrium muriaticum, Kali phosphoricum in Phospohoric acidum. Zdravilo izberemo glede na težave, ki jih imamo, npr. utrujenost, nespečnost, anksioznost, … in seveda glede na človeka.

Tudi za utrujenost pred in po porodu homeopatija priporoča Arnico montano (zlasti v tujini). Uporabna je tudi pri porodu, ker ga podpira, lajša bolečine in pomaga kontrolirati krvavitve.

Utrujenost na potovanju

Dobro je Arnico montano imeti s sabo tudi na daljši poti, še zlasti pri potovanju z letalom pri osebah, ki imajo težave s krčnimi žilami, zatekanjem in podobno. Ob tem ne smemo pozabiti tudi na pretegovanje okončin ter pitje tekočin (voda, nesladkan čaj). Izogibati pa se je potrebno nezdravi hrani in pijači (sladkor, alkohol, kava, gazirane pijače, …), ki ob dolgotrajnem sedenju poslabšajo počutje in povečajo utrujenost na potovanju.

Kadar po preboleli gripi, driski, … mislimo, da smo že zdravi, a pravega elana ni, so nam spet lahko v pomoč homeopatska zdravila. China rubra je koristna, če smo izgubili veliko tekočin (zaradi potenja, bruhanja, driske).

Če fizično izčrpanost po bolezni spremlja še psihična utrujenost, pa se spomnimo na Kali phosphoricum. Kadar se utrujenost kaže tako, da osebo stalno zebe, pa se priporoča Silicea.

Obstaja mnogo poti do dobrega počutja. Homeopatija je le ena od njih. Je pot, ki nas spodbuja, da poslušamo svoje telo in reagiramo, ko je potrebno. Svetovanje ob izdaji homeopatskih zdravil nudimo tudi v zavodu Zasavske lekarne Trbovlje.

Lijana Brvar, mag. farm.

Zasavske lekarne trbovlje logotip Color-mali

Isti avtor