Hemoroidi so pravzaprav normalen preplet žil v analnem kanalu, ki skrbi za dobro konsistenco blata. Težave se pojavijo, ko se venska struktura zaradi stalnega pritiska ali drugih dejavnikov poveča.

Vzroki

Težave s hemoroidi nastanejo predvsem zaradi zaprtja, napenjanja ob odvajanju blata, nepravilne prehrane (hrana z malo vlakninami) in sedečega dela. Pogosti so med nosečnostjo in po porodu, povezani pa so tudi z dednim dejavnikom, bolj pogosti s starostjo.
Glede na mesto pojavljanja ločimo notranje in zunanje hemoroide.

  • Notranji hemoroidi so navadno neboleči, saj je analni kanal slabo oživčen, pri odvajanju blata lahko dražijo črevo in tako povzročajo manjše krvavitve. Ponavadi opazimo svežo svetlo kri na toaletnem papirju ali pa v sami školjki. Če je kri temnejša in pomešana z blatom, to lahko pomeni krvavitev višje v črevesju. Značilni simptom notranjih hemoroidov, poleg krvavitve, sta še srbenje zaradi draženja z izločki in prolaps (izpadanje črevesja skozi analno odprtino). Notranjih hemoroidov v začetnih fazah ne opazimo in ne otipamo.
  • Simptomi zunanjih hemoroidov so v glavnem bolečine. Pri sedenju in odvajanju blata povzročajo večje bolečine, ki ponavadi nastanejo zaradi tromboze (strdka). Zunanji hemoroidi dražijo črevo, zaradi česar povzročajo tudi srbenje in otekanje anusa.

Zdravljenje

Blage oblike bolezni lahko pozdravite tudi sami.

  • Pogosto se stanje izboljša s pravilno prehrano (sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice). Dieta bogata z vlakninami (več kot 25 g vlaknin na dan), lahko zmanjša krvavitve in bolečine ter mehča blato za lažje odvajanje. Pomembno je uživati dovolj tekočin in skrbeti za redno odvajanje (uporaba mehčalcev blata pomaga pri urejeni prebavi).
  • Tople sedeče kopeli v kopalni kadi naj bi olajšale draženje hemoroidov. Na splošno je zelo malo dokazov o učinkovitosti tople kopeli.
  • Pomembna je tudi ustrezna higiena analnega predela, za katero so na voljo mila, pene za umivanje, kot tudi vlažilni higienski robčki (robčki za hemoroide), ki obolelo mesto razkužijo hladijo in osvežujejo.
  • V tradicionalni medicini je že stoletja zakoreninjena uporaba nekaterih rastlinskih pripravkov za lajšanje simptomov hemoroidov. Divji kostanj in bodeča lobodika zmanjšata otekline, krepita in zaščita venske stene, nepozebnik in hrastova skorja ublažita vnetje ter zaustavljata manjše krvavitve sluznice, jajčasti tropotec pa se uporablja zaradi odvajalnih lastnosti. Iz njih navadno pripravimo sedeče kopeli.
  • Za lokalno zdravljenje so v lekarni  na voljo mazila in svečke na recept ali brez recepta, ki lajšajo simptome tako zunanjih kot notranjih hemoroidov. Lokalni pripravki zmanjšujejo vnetje, srbenje, draženje sluznice, bolečino, hladijo vneti predel, krepijo žilno steno ven in kapilar v rektalnem predelu ter sluznico mehansko zaščitijo. Uporaba  lokalnih pripravkov je zelo razširjena,  vendar dolgoročna uporaba teh pripravkov, zlasti steroidov, lahko deluje škodljivo in jih je treba uporabljati previdno in kratek čas, kar pomeni največ 14 dni.
  • Lahko poskusite tudi s flavonoidi (diosmin, hesperidin in rutozidi), ki izboljšajo tonus ven, stabilizirajo kapilare in zmanjšajo nastajanje edemov in vnetja. Na voljo so v obliki tablet, uporabljajo pa se lahko tudi v kombinaciji z lokalnimi mazili.  
  • Zaradi prisotnih bolečin bolniki pogosto posežejo po protibolečinskih tabletah, vendar lahko nekatera zdravila poslabšajo stanje zaradi krvavitev (nesteroidna protivnetna zdravila npr. acetilsalicilna kislina).

Običajno se čuti olajšanje že ob teh navedenih ukrepih, kadar pa se težave s hemoroidi stopnjujejo, je potreben obisk pri zdravniku. Krvavitev iz danke je pogost simptom in jo ponavadi pripisujemo hemoroidom, vendar imajo lahko  številna druga  obolenja zelo podobne simptome, zato je potrebna previdnost, predvsem pri starejši populaciji. Čeprav so hemoroidi nelagodna  bolezen, naj vas občutek sramu ne ustavi na poti do zdravnika ali farmacevta, saj se bolezen lahko poslabša.

Marko Jurič, mag. farm.

www.lekarna-pusnik.si