sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Godalni orkester napolnil dvorano

Koncert godalnega orkestra Glasbene šole Zagorje pod vodstvom Klemna Benka je nocoj napolnil zagorsko stekleno dvorano. Skupaj z gosti je občinstvo navdušil. V prvem delu so se predstavile komorne godalne skupine. Godalni kvartet v sestavi Lucija Povše, Alja Lekše, Maks Naprudnik in Klemen Benko ter kvartet violin z Aljo Kos, Evo Maurer, Ano Vrtačnik in Katjo Žekar sta občinstvo popeljala v obdobje baroka z izvedbo Handlovih Fanfar in Telemannovega koncerta za 4 violine v D-duru. Kot iskreči diamanti so se nato po dvorani usuli zvoki iz Palladia Karla Jenkinsa in očarali občinstvo. Odlično ga je poustvarila komorna godalna skupina s člani Domen Drnovšek, Petra Pograjc, Eva Liza Šobot, Nika Cirar, Maša Tomc in Klemen Benko. Za njimi je z Malo salonsko glasbo slovenskega skladatelja Nenada Firšta postregel že omenjen kvartet violin.
V drugem delu je na oder prišel celotni orkester, ki letos deluje že 33. leto, v njem pa igra 20 članov. Zaigral je Otroški ples madžarskega skladatelja Bele Bartoka in Gavoto še enega baročnega skladatelja, Francoza Rameaua. Zatem pa je dvorano strastno in obenem nežno očaral odlomek Intermezzo iz opere Cavalleria rusticana, pod katero se je podpisal skladatelj Pietro Mascagni. H klavirju je sedla Polona Troha, orkestru pa so se pridružili tudi drugi instrumentalisti.

V naslednji točki pa tudi vokal. Pred mikrofon je stopil Miha Bantan, dijak prvega letnika Srednje glasbene šole v Celju, in s svojim žametnim baritonom z orkestrom zapel skladbo Mandolina. Bantan se je dve leti petja učil pri profesorici Katarini Perger Vodnjov v Glasbeni šoli Zagorje. Orkester je gostil tudi odlični ženski vokal, Hano Hribar, med drugim pevko skupine Lipa iz Litije. Zapela je Robežnikovo Mlade oči. Pevca sta nato združila moči in v složnem duetu zapela Avsenikovo Slovenija, od kod lepote tvoje. Z njo sta navdušila občinstvo do te mere, da je zahtevalo ponovitev. In dobilo ga je. Še pred tem pa dozo poskočnih ritmov z Avsenikovo Ostanimo prijatelji, pri kateri je za pozavno prijel gost Igor Podpečan.

Tatjana Polanc Kolander

Isti avtor