torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Nemka in Madžarka po svoje o Hrastniku

Tako dvema prostovoljkama iz Nemčije in Madžarske so omogočili podrobno raziskati občino Hrastnik, spoznati njeno preteklost, obiskati najpomembnejše turistične točke, ki že obstajajo in skupaj s sodelavci mladinskega centra graditi nove.
Tamara Klose (med projektom je dopolnila 20 let) iz Nemčije in Ana Marton (27 let) iz Madžarske sta v Hrastniku preživeli devet mesecev. Ob koncu svojega bivanja sta svoje spoznavanje Hrastnika strnili v brošuri, v kateri sta prestavili mesto in okolico, Pisali sta, kaj se tam dogaja v vseh letnih časih. O poletju na Mrzlici, v Gorah, na Kalu in Kumu, o športu in rekreaciji na Savi, športnem parku na Logu, teniških igriščih, na kolesarjenju. Pisali sta o festivalu Rdeči revirji in udeležbi na jamatlonu, o vili de Seppi, zeliščnem vrtu Cvetka v Čečah, festivalu Štuor, Domfrci na trboveljskih Kipah.

Jesen sta si zapomnili po festivalu Funšterc, Sovretovi poti, otroškem Želodkovem festivalu, obisku Steklarne Hrastnik. Zima ju je navdušila za pokrit bazen v Hrastniku, smučarijo v Rajski dolini na Kalu, Zimski jamatlon, hrastniški Muzej, decembrske prireditve. In pomlad? Obisk sosedov, Laškega, Celja, Rimskih Toplic, navdušili so ju člani različnih društev, pa hrastniška kulinarika. Brošuro sta naslovili: 4 letni časi, 3 listi, 2 prostovoljki, 1 izkušnja v Hrastniku.

Brošura je turističnega značaja, ustvarjalci so prikazali kraj, navade, kulinariko in prebivalce skozi oči EVS prostovoljk. Tamara in Ana nista le raziskovali, vključili sta se tudi v pripravo in izvedbo obeh septembrskih prireditev, predstavili sta se v lokalnem časopisu Hrastov list, ki ga pripravlja Mladinski center Hrastnik, pisali sta za spletne portale in sodelovali pri dejavnostih mladinskega centra.

ZT

 

Isti avtor