Tudi zasavske glasbene šole smo povprašali kaj je pri njih novega in katere aktivnosti načrtujejo v novem šolskem letu. Danes objavljamo novosti na Glasbeni šoli Trbovlje. Na vprašanja nam je prijazno odgovorila ravnateljica Katja Mikula. Jutri bomo objavili odgovore iz Glasbene šole Zagorje ob Savi.

Ali ste med počitnicami opravili kakšna naložbena oziroma vzdrževalna dela v svojih šolskih objektih? Katera, kakšna je vrednost? Kako ste se pripravili na novo šolsko leto?

Letos ni bilo nobenih večjih del na šoli, kot vsako leto smo med počitnicami le generalno očistili prostore in steklene površine.

 

Koliko učencev v letošnjem šolskem letu obiskuje vašo šolo in koliko se jih je na novo odločilo za obisk glasbene šole?

Na dan 15. september imamo vpisanih 212 učencev na individualnem pouku inštrumentov in petja, 28 učencev v predšolskih glasbenih programih ter 61 učencev na plesnem oddelku, od tega 30 v plesnih pripravnicah in 31 na sodobnem plesu.

Največ novih učencev je v predšolskih programih: 15 v glasbenih in 25 v plesnih. V prve razrede inštrumenta ali petja je vpisanih 55 učencev, vendar so nekateri že prej obiskovali glasbeno pripravnico.

Koliko in katere inštrumente poučujete na vaši glasbeni šoli? Imate tudi kakšne dodatne programe (balet, različni orkestri)? Se boste v letošnjem letu lotili kakšnih večjih vsebinskih projektov, se udeležili tekmovanj, revij?

Na šoli poučujemo vse skupine glasbil, trobento, pozavno, rog, tubo, klarinet, saksofon, flavto, kljunasto flavto, violino, violo, violončelo, klavir, harmoniko, diatonično harmoniko, tolkala, kitaro … V tem letu razpisujemo na novo tamburico, saj jo učiteljica kitare lahko poučuje, sama je aktivna članica tamburaškega orkestra Šmartno. Za malo starejše pa že 20 let izvajamo tudi pouk petja.

Tradicija plesnega oddelka je v Glasbeni šoli Trbovlje od nekdaj sodobni ples, ki je tudi zelo uspešen. Tekmovalnih uspehov posameznic in posameznikov na državnih tekmovanjih mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1, kot tudi vrhunske plesne točke, ki jih na strogih in izločilnih predizbornih revijah Javnega sklada RS vedno pohvalijo vrhunski plesni selektorji, je vsako leto kar nekaj. Tudi letos se bodo slednje predstavile na dveh odmevnih državnih festivalih sodobnega plesa: Pika miga v Velenju prihodnji mesec, ki je namenjen mlajšim in Živa v KC Španski borci v Ljubljani v mesecu novembru za malo starejše skupine. Seveda tudi na tekmovanju Opus 1 ne bomo manjkali.

V okviru inštrumentalnega pouka imamo kar nekaj tradicionalnih in uspešnih sestavov, pihalni, godalni, harmonikarski in kitarski orkester, ki se redno že desetletja predstavljajo na državnih revijah orkestrov slovenskih glasbenih šol.

Seveda je na vseh naših koncertih nepogrešljiv narodno zabavni ansambel, ki bo letos zelo pomlajen in zopet začenja z novo generacijo mladih bodočih »narodnjakov«, kar nekaj smo jih že popeljali v svet te lepe slovenske tradicionalne glasbe.

Imamo tudi nadobudni jazz band, ki si že utira pot na odre in se zelo uspešno predstavlja tudi na prireditvah, ki so organizirane zunaj šole.

Mlajše učence godal že nekaj let pripravlja na »veliki godalni orkester« mali godalni ansambel. Koristno z zabavnim.

Kar nekaj zasedb s flavtami se formira tekom šolskega leta, glede na priložnostne nastope in načrtovane koncerte.

Zasavske glasbene šole smo ravno v triletnem ciklu organizacije TEMSIG državnih glasbenih tekmovanj, ki jih v mesecu marcu 2024 gostimo na šolah v okolici Ljubljane in Zasavju. Že lani smo bili deležni pohval in zahval udeležencev, mentorjev, obiskovalcev in žirantov v disciplini tuba in evfonij. Tudi letos se bomo potrudili in bomo prevzeli nekaj disciplin, po opravljenih pogovorih v regiji, ko se dogovorimo kdo in kaj bo takrat prevzel.

Kdo od naših učencev se bo udeležil tekmovanj in katerega pa je še v dogovarjanju, saj je tu potrebno uskladiti želje, možnosti, dodatne ure pouka, časovno prilagajanje, nastope, … učencev – tekmovalcev, staršev in učiteljev.

Ali so programi zapolnjeni, ali je še možen vpis, in za katere inštrumente?

To šolsko leto se je vseeno zgodilo, da se je kljub vpisom junija nekaj učencev in kandidatov premislilo, tako da se je nekaj mest sprostilo in lahko vpišemo pravzaprav na vsak inštrument še učenca ali dva. Pri inštrumentalnem pouku je zapolnjena le klavirska harmonika. Predšolski plesni program je zapolnjen, prav tako glasbena pripravnica in predšolska glasbena vzgoja.

Imate v letošnjem šolskem letu v načrtu kakšne večje dejavnosti, povezane s šolo (morda obletnice, prireditve, sodelovanje s širšo skupnostjo itn.)?

Kot prva velika prireditev nas 9. novembra čaka v sodelovanju s Knjižnico Toneta Seliškarja Trbovlje in VDC Zagorje, vsebinsko in čustveno bogata plesno, glasbeno, literarna prireditev Beseda, ples, glasba, ki jo gosti oder DDT.

Ob letošnji stoti obletnici rojstva skladatelja in enega prvih ravnateljev naše šole Albina Weingerla, bomo v sodelovanju z nekdanjimi učenci, ki so obiskovali našo šolo v času njegovega vodstva, pripravili glasbeno literarno obeležitev tega jubileja. Dogodek je načrtovan 22. novembra v DDT.

Vsekakor smo že v pripravah na tradicionalni decembrski Božično novoletni koncert, ko bodo v Delavskem domu Trbovlje kar ves teden, od 12. do 14. decembra, odmevali zvoki in koraki naših zasedb. Smo pa letos povabili k sodelovanju vse trboveljske osnovne šole, ki bodo sodelovale v dramskem povezovalnem delu koncerta. Brez dobre praznične zgodbe na teh naših koncertih pač ne gre. Ostalo naj ostane presenečenje za obiskovalce koncerta, na katerega vas že sedaj vljudno vabimo.

V drugi polovici šolskega leto bo še bolj pestro. Naša šola bo 19. januarja gostila 28. plesno revijo Zasavskih glasbenih šol, ki je bila zaradi koronskih let nekajkrat prestavljena, tokrat pa bomo na odru DDT zopet lahko združili moči vsi plesni oddelki zasavskih glasbenih šol: Litija-Šmartno, Zagorje, Trbovlje, Hrastnik in Laško-Radeče. Nadejamo se lahko res raznolikih točk, saj smo si šole med seboj pri izvajanju plesnega pouka zelo raznolike.

22. marca bomo počastili ženski del Trbovelj s koncertom Mamicam in ženam, ki ga vsako leto organiziramo z našimi najmlajšimi učenci. Naša učiteljica predšolskih glasbenih programov že pripravlja vsebinski del prireditve. Vsako leto priteče nekaj solzic ganjenosti, zato ne dvomim, da bo tudi letos tako.

Za konec šolskega leta bomo v maju in juniju aktivnosti usmerili v sodelovanja z osnovnimi šolami in predvsem Vrtcem Trbovlje. Organiziramo predstavitve šole, inštrumentov, mini delavnice za najmlajše otroke naše občine, vabimo k vpisu. Nepogrešljiva je sobota, 25. maja, Dan odprtih vrat, ko si bodo lahko obiskovalci ogledali našo šolo, preizkusili inštrumente in slišali naše učitelje v različnih sestavih na opoldanskem koncertu v naši dvorani.

Poleg tega pa  nas 15. maja čaka tradicionalni zaključni koncert v DDT, kjer se predstavijo v tem letu najboljši učenci, tekmovalci, pa tudi absolventi zaključnih razredov. Vsekakor vredno obiska.

Kaj pogrešate (morda ureditev kakšnih prostorov, posodobitev, gradnjo česa novega, posodobitev programov itn.), kaj bi radi spremenili, izboljšali?

O novi glasbeni šoli se sedaj že nekaj časa govori in išče rešitev na Občini Trbovlje. Želimo si lokacije, ki bo bližje našim uporabnikom, otrokom, njihovim staršem, obiskovalcem prireditev, v dolini, kjer bo boljša prometna povezava. Predvsem pa, da končno rešimo prostorske križe in težave za plesni pouk in pouk orkestrov in ansamblov, primernejši prostor za predšolske glasbene programe. Da o dvorani, ki nam propada iz dneva v dan bolj in pred očmi dobesedno razpadajo stene in strop, ne govorim. Nova oprema, inštrumenti, seveda so želje in potrebe. Ampak kot pravi pregovor, tokrat je res na prvem mestu »najprej štalca, pol pa kravca«.

Posodobitev programov gre z roko v roki s spremembami, ki jih je sprejelo Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje. Nadejamo se dopolnitve z izvajanjem jazz programov na inštrumentalnem in pevskem področju. Kako in na kakšen način, pa je stvar dogovora znotraj kolektiva, ki bo v prihodnjem šolskem letu s tem delom izobraževanja pričel na novo.

Koliko ljudi je zaposlenih v vašem zavodu?

Trenutno na šoli zaposlujemo 18 strokovnih delavcev, učiteljev, korepetitorjev za polni delovni čas, poleg njih pa še vodstveni, administrativni ter tehnični del kolektiva v precej bolj skromnem številu.

 

V preteklih letih je bilo učiteljev v Sloveniji preveč, sedaj jih je premalo. Je tudi pri vas tako? Zakaj ja ali pa zakaj ne?

Preveč in premalo je zelo odvisno od profila, ki ga iščemo / potrebujemo. Težava na naši šoli je nastala ob odhodu učiteljice v bolniški stalež pred porodniškim dopustom. Ko se to zgodi na začetku šolskega leta, je težava še toliko večja, saj so vsi iskalci zaposlitve na našem področju že dobili delovno mesto na drugih šolah, kjer so iskali ta profil. Pri nas je šlo za težavo z iskanjem učitelja/ice klavirja in korepetitorja za določen čas, polni delovni čas. Kljub objavam in deljenju na socialnih omrežjih z več kot 40.000 ogledi nismo dobili odziva. Ker je ministrstvo tik pred zdajci onemogočilo zaposlovanje študentov, pa nas je kot strela z jasnega doletelo še reševanje situacije z našo študentko klavirja, nekdanjo učenko, ki je bila letos pripravljena prevzeti del pedagoških in korepetitorskih obveznosti. Znotraj kolektiva smo potem poiskali rešitev, ki bo zdržala vsaj to šolsko leto.

Vsekakor bomo v kislo jabolko zagrizli že konec tega koledarskega leta, ko bomo zaradi upokojitve iskali računovodjo z vsaj nekaj izkušnjami na področju dela v šolstvu oziroma v javnem sektorju. Vsi vemo, kako je s plačnim sistemom in vrednotenjem tega dela v tem sektorju, brez izkušenj pa je pri nas nemogoče začeti delati.

So pa profili glasbeno pedagoških poklicev, ki jih je dovolj na trgu delovne sile in tudi s povpraševanji, ko ni nobenih razpisov, iščejo službo v glasbenem šolstvu. Razmislek, ki se mi ob tem pojavlja, je, da ob usmerjanju naprej na študij na visoki stopnji premalo poudarka dajemo na inštrumentalno-pedagoški študij inštrumentov, ki se vedno pojavljajo kot deficitarni in da nekaj »ne štima«, ko dobimo informacije s terena, koliko je bilo vpisanih v 1. letnik študija (tudi zavrnjenih), koliko pa jih potem dejansko doštudira in pride v šolski sistem.

BS

Foto: FB, GŠ Trbovlje


 

Prejšnji članekSanacija Rovtarice
Naslednji članekDanaja Alauf uspešna v Italiji