Nedavno strahotno neurje je v celi Sloveniji pomenilo najprej šok, potem bolečino in jok ter kmalu tudi polno dlan solidarnosti in pomoči. Ko smo se pogovarjali, kako bi lahko komu pomagali tudi mi, smo se spomnili Juretovega sklada. In odločili smo se pomagati Lučanom. V teh dneh predstavljamo zgodbe z tega zgornjesavinjskega kraja, kjer sedaj čistijo in odpravljajo posledice neurja.


Poplave v Lučah 5

Zgodba preprostih ljudi, prizadetih v poplavah, ki ni prišla na TV – 5. del

V mesecu avgustu, ko naj bi Lučani praznovali občinski praznik in imeli tradicionalne Lučke dneve, se na nebu pojavijo Lovrenčeve solze – zvezdni utrinki. Znano je, da smo ženske radovedne. Tudi moja radovednost me je spravila na balkon.

Namesto utrinkov sem opazila, da se pred gasilskim domom sprehajata dva gasilca. A je to nočna straža? Ni mi dalo miru in, akcija. Odpravim se pred gasilski dom in se previdno predstavim, da sem pač domačinka, da nisem nek nepridiprav ali tujec, ki jih je v zadnjih dneh v naših koncih kar precej.

Previdno ju vprašam, če sta na nočni straži in če bi morda imela kavo in kakšen prigrizek, da bosta lažje preživela noč medtem, ko bom jaz mirno spala. Malo sramežljivo sta mi odgovorila, da bi jima kava prišla prav, prigrizka pa ne potrebujeta, ker imata hrano s sabo.

Malo se pogovorimo in povesta, da sta iz Radmirja in Bočne in da pač stražita, »čuvata« zaloge goriva in vsake toliko časa naredita obhod na deponijo odpadnega materiala in skozi vas. Skuham kavo in primaknem zraven še nekaj sladkega in jima odnesem. Na moje presenečenje so naenkrat štirje gasilci. Vsi mladi fantje.

Opravičim se, da sem prinesla samo dve skodelici za kavo in eden izmed njih mirno reče: »Ni problema, si bomo razdelili, hvala za kavo.« Odgovor je jasen: »Fantje, hvala vam, da nam pomagate.« Prijazno se pozdravimo, zaželijo mi mirno noč, jaz pa njim enako in se jim še enkrat zahvalim za pomoč. Nocoj bom mirno spala, ker vem, da me »čuvajo« štirje gasilci iz Radmirja in Bočne.

Naslednji večer so »stražili« gasilci iz Šmartnega ob Dreti. Postregli smo jim s sendviči in kavo, itak. Ne boste verjeli, naslednjo noč so »stražile« štiri gasilke in gasilec iz Mozirja. Pa da ne boste mislili, da so prišle »opedenane«. Prišle so v polni gasilski opremi, umazane, kar je dalo jasno vedeti, da so pred tem že bile na terenu.

In ženska radovednost, ne, bolj občudovanje, ne da miru, »pejmo« malo počvekat, saj smo ja sosedi. Dekleta so prišla z dopusta in so brez oklevanja priskočile na pomoč, najprej v domačem Mozirju, ko pa je bil red za stražo v Lučah, niso oklevale.

Ena izmed njih je povedala, da je šla med gasilce, ker je njen mož poklicni gasilec in ga skoraj nikoli ni bilo doma. Sedaj se zgodi, da je ona več zdoma kot on. Pove, da je bila med prvimi, ki so gasili Mozirsko kočo, druga je pomagala gasiti požar na Krasu. One so junakinje ne jaz, ki to pišem, čeprav priznam, da sem že utrujena. Po delu, ki ga imamo čez dan, se zvečer še vseeno usedem za računalnik, aja sedaj končno že imamo internetno povezavo, in skušam predstaviti zgodbe preprostih ljudi.

AK

Foto: AK


Juretov sklad

Vsi, ki boste prispevali v Juretov sklad, ste lahko prepričani, da bo prišel denar v prave roke. Morda ne bomo vedno zapisali imen in naslovov ljudi, ki bodo dobili pomoč (če seveda tega ne bodo želeli). Predstavili pa bomo njihove zgodbe in se prepričali, da bo šel denar v prave roke. Račun Juretovega sklada je odprt na RKS OZ Trbovlje, tudi zaradi tega, da je zagotovljena transparentnost pomoči, z denarjem pa upravlja OU Juretovega sklada.


Pomoč lahko nakažete na:

RKS OZ Trbovlje

Ulica 1. junija 4, Trbovlje

SI56 0233 0001 5706 240

sklic 00 10021972

Namen: Juretov sklad

Koda: CHAR


Savus