sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Fotovoltaična pergola/žaluzija

Tudi letos je Zasavska gospodarska zbornica pripravila izbor inovacij. Vsak dan predstavljamo eno izmed nagrajenih inovacij. V izboru inovacij 2023 so srebrno priznanje za inovacijo  Učilo fotovoltaična pergola/žaluzija prejeli profesorja Marjan Pograjc in Vasja Markič ter dijaka Benjamin Nurikić in Patrik Božjak (Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje).

Za inovacijo Učilo fotovoltaična pergola/žaluzija so prejeli profesorja Marjan Pograjc in Vasja Markič ter dijaka Benjamin Nurikić in Patrik Božjak srebrno priznanje.

Zaradi vse večjega poudarka na ekologiji in učinkoviti rabi energije, se je na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje porodila ideja o izdelavi učila – makete fotovoltaične gibljive žaluzije in s tem vgradnja fotovoltaičnih gibljivih panelov na obstoječe sisteme hard top lamelnih pergol. Lamele se premikajo in sledijo soncu ter povečajo proizvodnjo električne energije. Učilo je interaktivno, dijaki morajo biti pri delu z maketo aktivni, da spoznajo delovanje sistema. Učilo je edinstveno, ker vzpodbuja razmišljanje k učinkoviti rabi energije.

Savus

Foto: Branko Klančar


 

Isti avtor