Europe Direct Zasavje je svoje delo začel s 1. majem 2021 kot ena izmed šestih točk v Sloveniji in ena izmed 424 v Evropski uniji. Svoje delovanje so predstavili na tiskovni konferenci v Mladinskem klubu Hrastnik v četrtek, 7. oktobra.

V maju ukrepi niso omogočali uradne otvoritve, zato so čas izkoristili za dogovarjanje o delu na posameznih področjih. Posneli so štiri videe, v katerih je vsaka zasavska občina pripravila pozdrave v različnih jezikih evropske unije. Ustvarjanje je omogočilo povezovanje in dogovarjanje za sodelovanje. Video posnetki so na voljo na krovnem YouTube kanalu KRC Hrastnik TV.

V sklopu evropskega zelenega dogovora, ki je ena izmed šestih prednostnih nalog Evropske komisije, so za Svetovni dan čebel posneli pogovor z izkušenim čebelarjem, ki je z delil podrobnosti, ki bi jih moral vsak poznati. Evropska unija močno poudarja tudi evropsko zavest. Zato so se priključili projektu Slovenska nota. V juniju so se dotaknili področja zasavske kulturne dediščine in se priključili festivalu Rdeči revirji.

Julij je v Hrastniku pozdravil nov festival, imenovan Kamerat. Tudi tu so se priključili razpravam o socialnem položaju delavcev v filmski industriji, predstavili so tudi evropski steber socialnih pravic. Čez poletje so se pridružili Filmskemu tednu Evrope, katerega namen je na različnih lokacijah po Sloveniji približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti.

 

Europe Direct Zasavje med drugim skrbi tudi za digitalno pismenost zasavskega prebivalstva, pripravili so različna izobraževanja. Pozabili niso na skrb za zdravje. V sklopu Hi Festivala so spregovorili o problematiki uporabe plesnih drog, na prvem Hrastnik Trailu pa so v sodelovanju z RK Hrastnik izvedli prikaz oživljanja in oskrbe potencialnih poškodb.

Na voljo so vsak delovni dan med 8. in 16. uro v Mladinskem centru Hrastnik, preko telefona na 01 320 60 85 ali preko e-naslova europedirect@krc-hrastnik.si. Kera pokrivajo celotno Zasavje, so v načrtih uradne ure tudi v preostalih zasavskih občinah.

V soboto, 9. oktobra 2021, Europe Direct Zasavje pripravlja zanimiv koncert v Kompresorski postaji v Hrastniku, kjer se bodo obiskovalci ob dobri glasbi tudi podružili. Za dobro druženje bosta poskrbeli skupini StrojMachine in Cadlag. Njuno delovanje je močno povezano z Evropskim zelenim dogovorom, saj ob ustvarjanju glasbil uporabljajo reciklažo starih materialov.

Savus

Foto: Europe Direct