V zasebni zobozdravstveni ambulanti Meladens na Vranskem poleg zobozdravstvenih storitev opravljajo tudi neinvazivne estetske posege s pomočjo botoksa in dermalnih (kožnih) polnil oziroma filerjev.

Ker marsikatera ženska dobesedno zmrzne ob besedi botoks (zaradi objav neuspelih in pretiranih tovrstnih posegov), nam je zobozdravnica dr. dent. med. Rasta Javorsky v tokratnem članku razložila delovanje omenjene učinkovine.

Botulinusni toksin oziroma pod farmacevtskim imenom botoks, deluje tako, da v mišicah zasede mesto, na katerega bi se morala vezati snov, ki je v mišici zadolžena, da povzroči njeno krčenje in je telesu lastna. Na ta način botoks povzroči manjšo mišično aktivnost in posledično zabriše gube, ki nastanejo na koži ob njenem stalnem krčenju. Na ta način koža obraza deluje bolj spočita in gladka. Botoks se uporablja za omilitev čelnih gub in pokončnih gub nad nosom, ki nastajajo zaradi stalnega ponavljajočega se gibanja podkožnih mišic – mršenja. Prav tako deluje tudi pri gubah, ki se pojavijo na zunanji strani oči in so posledica smeha in stiskanja oči. Uporablja se tudi za omilitev gub nad zgornjo ustnico pri kadilcih. Z njegovo uporabo lahko spustimo ustnico pri visoki liniji smeha, ko človek pokaže pri smehu tudi dlesen zgornjih zob in ne le zob. Tako imenovan baby botox pa se uporablja pri matiranju mastne kože na obrazu in zmanjševanju prekomernega potenja. Zmanjša namreč aktivnost žlez lojnic in znojnic.

Drugo so kožna polnila ali filerji, ki podprejo kožo na mestih, kjer se je zaradi let volumen zmanjšal, npr. pri nosno ustničnih gubah, ki so posledica izgube podpornega volumna podkožja na ličnicah, ali na globokih gubah, ki jih sama uporaba botoksa ni uspela zmanjšati.

Ukvarjamo pa se tudi z mezoterapijo obraza, kjer z zelo drobnimi iglicami vnesemo v kožo majhne količine hiluronske kisline, ki kožo pomladi in jo napne, da izgleda lepša in mlajša.

Podjetje Meladens in njihove zobozdravstvene storitve smo podrobneje predstavili v članku Zobozdravstvo Meladens.

PR objava

Prejšnji članekSrečna dežela na Izlakah
Naslednji članekKatja Zakrajšek v Šavni Peči