Starši želimo svoje otroke naučiti ogromno stvari: voziti kolo, plavati, kuhati, zavezati kravato, brati, kako zbrati pogum za neprijeten pogovor,…
Vse to je treba znati, seveda je pomembno. Ampak, za vsem tem se skriva nekaj precej bolj pomembnega.

Vir: Unsplash

Nad tem, kar se dogaja okoli nas in nam, nimamo kontrole. Lahko pa kontroliramo svoj odziv. Okoliščin ne moremo izbirati, lahko pa naše odločitve – odziv in kaj po tem.

Je mali prepričan, da ga učitelj ne mara, da je nepravičen? OK, morda je celo res. In kaj boste storili glede tega?

Je zafrknila z učenjem in pri matematiki dobila cvek? Trener pravi, da je premajhen za košarko? Je sošolec nasilnež?

Vaša naloga je, da jih naučite, da se v te stvari ne poglabljajo preveč, ampak se raje posvetijo tistemu, kar sledi. Svojo energijo naj usmerijo v odziv. Ker na tega lahko vplivajo. In to je supermoč, ki se jo morajo naučiti uporabiti.

Nihče, niti odrasli, ne zmore kontrolirati življenjskih okoliščin. Najboljši med nami se naučijo s tem sprijazniti, sprejemajo dobre odločitve, nikoli ne obupajo in si vedno prizadevajo za izboljšanje.

Naučite jih tega.

(povzeto po Ryanu Holidayu)

Barbara Vodeb

Barbara Vodeb je vzgojiteljica predšolskih otrok z več kot 25 let izkušenj. Pri delu je zelo kreativna ter nenehno v iskanju priložnosti za ustvarjalne in zanimive rešitve sodelovanja s starši. S samorefleksijo ves čas analizira svoje delo, z novimi uvidi in inovativnimi idejami pa ob zaznavanju sprememb prihajajočih generacij otrok spreminja svojo strokovno prakso.

Kot bodoča magistrica supervizije in coachinga je zasnovala program Coaching za starše. S svojim znanjem in bogatimi izkušnjami pri grajenju pozitivne samopodobe otroka, gibalnih dejavnosti in otroške risbe staršem pomaga olajšati in poenostaviti delo, razumeti njihovo vlogo, ter razvijati otrokovo zdravo samopodobo.

Starše aktivno povabi v vzgojni proces. Ob gradnji zaupanja in zavedanju, da je družina primarna celica in vzgojna pomoč njena dopolnitev, s starši vzpostavi enakopraven partnerski odnos. Prepoznati zna, kakšnega sodelovanja si želijo in jim tako ponudi zanimive in koristne vsebine v dobrobit družine.

Kontakt: Barbara Vodeb


 

Prejšnji članekEuroweek 2023
Naslednji članekVinska trta z uradnim videospotom