Na Moravškem so se 6. julija zbrali člani Združenja ekoloških kmetov Zdravo življenje (ZEKZŽ). V združenje so vključeni ekološki kmetje iz širšega območja osrednje Slovenije, zato občni zbor vsako leto pripravijo na drugi lokaciji.

Še pred uradnim delom so udeleženci prisluhnili predstavitvi sredstev za varstvo rastlin. Ekološke kmete sta na zboru pozdravila moravški župan dr. Milan Balažic in podžupan občine Lukovica Vinko Dragar.

Člani združenja so bili kljub koronskim časom kar dejavni in so se dobro prilagodili razmeram. Izobraževanja so potekala preko zooma, strokovno ekskurzijo na Primorsko so izvedli že v avgustu, še eno pa kmalu za tem kar na kmetiji svojih članov Tanje in Marka Cerarja. Prihodnje leto je poleg standardnih projektov v načrtu ogled kmetij članov, obiskati nameravajo eno od kmetij v okolici Vrhnike. Izvedli naj bi tudi delavnico obnove travne ruše in izvedli nakup inovativnih pripomočkov za obdelovanje, saj se tehnologija spreminja in je treba temu slediti. Predsednik združenja Jože Ocepek je izrazil zaskrbljenost zaradi konkurence tujih ekoloških kmetij na slovenskem trgu, ki imajo bistveno boljše pogoje pridelovanja, kot  slovenske.

Letos sta za predsednik Janez Ocepek in članica nadzornega odbora Francka Toman za 20 let članstva v združenju podelila priznanja petim kmetijam.

FT

Foto: Jože Ocepek in Francka  Toman


 

Prejšnji članekPod Mrzlico na žetev pšenice
Naslednji članekNe kradite jim otroštva