Pod Mrzlico pri ekološkem kmetu Marjanu Lamperju je 23. julija potekala žetev pire na star način s srpi. Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje je že šestič organiziralo žetev in povabilo ostala zasavska kmečka društva, da pridejo pomagat pri žetvi in spravilu pšenice.

Kmetu Marjanu Lamperju so pri žetvi poleg članic trboveljskega društva pomagale še članice Društva vaških žena Čemšenik, Društva kmečkih žena in deklet Podkum in na presenečenje tudi Sadjarsko društvo Hrastnik. Tako so članica in dva člana tega društva opravili žetev kot je potrebno in s tem dokazali, da znajo uporabljati tudi srpe in ne samo škarje za obrezovanje sadnih dreves.

Vsaka ekipa je štela tri žanjice oz. pri sadjarjih kar dva žanjca in skupno je bilo na ocenitvi dvanajst snopov. Komisija je pri oceni upoštevala hitrost žetve (čas), obliko snopa in to, kako lepo je požeta njiva. Letos je po šestih letih prvič zmagalo Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje. Po tekmovanju so možje in fantje ostalo njivo strojno poželi do konca.

Članice društva smo poskrbele za okrepčilo pred žetvijo z malico in po njej, ko se je, kljub vročini, prilegla dobro skuhana kisla župa s »vaseršpoclji« – vodnimi žličniki. Manjkalo ni pijače, ki je bila resnično potrebna, saj je termometer že zgodaj zjutraj pokazal visoko temperaturo zraka.

Letošnja letina pšenice – pire, je bila lepa in sedaj čaka v kozolcu na nadaljnjo obdelavo. Marjan je bil vesel, da se je to delo opravilo v času, ko je bila pšenica prav dozorela, vesele so bile pa tudi organizatorke žetve, da je bilo vse tako kot je treba pri takšnem opravilu.

Metka Štrajhar

Foto: Metka Štrajhar