torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Dva Zasavca za naj učitelja

Revija Ona in iniciativa »Učitelj sem! Učiteljica sem!« skupaj izbirata naj slovensko učiteljico/učitelja, ki s svojo inovativnostjo, predanostjo in odgovornostjo navdihujejo učenke in učence. Med petimi finalisti izbora sta tudi Zasavca Nermin Bajramović in dr. Uroš Ocepek.

Iniciativa je nastala na pobudo nacionalnega združenja AmCham Slovenija. Cilj projekta je dati glas učiteljicam in učiteljem, ki svoje delo čutijo kot poslanstvo, ena ali eden izmed njih pa bo dobil posebno priložnost, da Slovenijo zastopa na svetovnem izboru Global Teacher Prize.

Strokovna komisija je že izbrala pet superfinalistk in superfinalistov. Med njimi sta kar dva Zasavca: učitelj matematike na OŠ NHR Hrastnik Nermin Bajramović in predavatelj računalništva na STPŠ Trbovlje dr. Uroš Ocepek. Poleg njiju so superfinalisti še: Hedvika Lopatič iz OŠ Brežice, Simon Purger iz OŠ Polhov Gradec in Vera Granfol iz OŠ Gornja Radgona.

Koga izmed finalistov bo doletela čast, da Slovenijo zastopa na prestižnem izboru Global Teacher Prize, pa bodo odločali tudi bralke in bralci, saj bo končna ocena sestavljena iz glasov strokovne komisije, učiteljev, ki sodelujejo v projektu in javnosti. Glasovanje poteka do 17. marca. Rezultati glasovanja bodo znani 22. marca, ko bodo razglasili zmagovalca, ki se bo udeležil svetovnega izbora Global Teacher Prize.

Prva slovenska učiteljica, ki je zastopala državo na Global Teacher Prize (zmagovalec prejme milijon dolarjev) je bila učiteljica petošolcev na OŠ Ivana Skvarče Zagorje Nina Jelen. Že prej pa sta bila za naj učitelja v Sloveniji proglašena dva zasavska učitelja. Leta 2016 je ta naslov pripadel učitelju nemščine in zgodovine na OŠ Toneta Okrogarja Zagorje Dejanu Kramžarju, leta 2018 pa učiteljici zgodovine in državljanske vzgoje na OŠ Narodnega heroja Rajka Hrastnik Tini Šantej.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor