Policiste so v torek, 14. marca, obvestili o drzni tatvini, ki se je zgodila okrog 10. ure na območju Zagorja ob Savi. Neznani storilec je na domu zamotili starejšo oškodovanko s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev in del. Drug storilec je med tem iz hiše ukradel denar ter nakit in lastnika oškodoval za nekaj tisoč evrov.

Storilca sta se odpeljala s starejšim avtom v karavan izvedbe, bele barve. Opis enega od storilcev: moški, star okoli 40 let, visok med 160 in 170 cm, srednje postave, kratkih črnih las, oblečen v oranžne hlače, siv pulover, na obrazu je imel medicinsko masko. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Drzni tatovi

Drzne tatvine iz stanovanjskih hiš storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom.

Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in ukradejo v večini primerov denar ter nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki pa je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in se po kraji odpeljejo.

Nasvet policije

»Občanom svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko jo zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Svojce in znance naprošamo, da o načinu storitve kaznivih dejanj seznanijo starejše osebe, ki so pogosto žrtve teh kaznivih dejanj,« so še zapisali v PP Ljubljana v sporočilu za javnost.

Savus

Fotografija je simbolična