V Trbovljah so ustanovili Medgeneracijsko društvo GESŠ Trbovlje. Vanj ustanovni člani vabijo vse bivše dijake gimnazije in ekonomske šole. Nasploh so na šoli dejavni pri uvajanju novosti.

Medgeneracijsko društvo

»Ustanovni člani vabimo vse, ki so kdaj obiskovali šolo, da se včlanijo v Medgeneracijsko društvo GESŠ Trbovlje. Pristopne izjave bodo našli na spletni strani šole,« pravi predsednica društva dr. Špela Režun. Društvo se namerava ukvarjati z različnimi dejavnostmi. Vzpodbujali bodo športne, kulturne, raziskovalne, humanitarne dejavnosti, skrbeli za promocijo šole in medgeneracijsko povezovanje. Predvsem pa bodo širili dobre zgodbe.

Člani medgeneracijskega društva so se predstavili že na prvi prireditvi, saj so s kuharsko ekipo sodelovali na prireditvi Grenadirmarš v Trbovljah. V šoli pa bodo v kratkem odprli naravoslovno učilnico, na otvoritev pa povabili tudi starše in bivše dijake. Režun: »Dijakom bomo skušali širiti bazo in jim dati oporo v praksi. Pripravljati nameravamo različne seminarje, prostovoljne ure, večere, predstavitev poklicev.«

Obletnica gimnazije

Leta 2025 bodo v Trbovljah praznovali 80-letnico trboveljske gimnazije. Tega se veseli tudi dolgoletna ravnateljica GESŠ Trbovlje Jelena Keršnik, ki je v tem letu pričela četrti mandat v ravnateljskem stolčku. Kot bivša dijakinja trboveljske gimnazije je bila tudi med pobudnicami ustanovitve društva.

Interdisciplinarni tematski sklop

Jelena Keršnik pravi, da se v šoli trudijo vsako leto popestriti dejavnosti: »Letos je začelo na šoli poučevati šest novih učiteljev, trije so nadomestni. V drugih in tretjih letnikih bodo dijaki sodelovali v ITS (interdisciplinarni tematski sklop). Dijaki spoznavajo, da noben problem ni enopredmeten, potrebno je povezovanje. Vzpodbujamo projektni pristop, timsko delo. »Učitelj je le mentor, dijaki so kreatorji dejavnosti. Lani je dijakinja predstavila dramsko delo, v katerem je povezala Kosovela in Cankarja. Dijaki so raziskovali tudi, kako vpliva način polnjenja na vzdržljivost baterije ter izdelovali zamaške za pločevinke. Dijaki si določijo naloge, profesorji jih le usmerjajo,« pravi ravnateljica Keršnik.

Letos bodo se bodo dijaki podali v forenzičnega znanja in na področje nevro znanosti. Kot je povedala Keršnik, je pristop pri ITS drugačen kot pri rednem pouku. Tudi pri ocenjevanju, saj ocenjujejo na drug način (kako so se lotili naloge, kako se lotijo dela, kakšen je končni izdelek).

Novosti v GESŠ

Letos so v GESŠ poleg obveznega angleškega jezika in nemščine ter francoščine uvedli še ruščino kot tretji jezik. V pouk uvajajo sodobne pristope. Dijaki npr. ustanavljajo dijaška podjetja, s katerimi sodelujejo na sejmu učnih podjetij. Vsa učna podjetja sodelujejo med seboj. V četrtem letniku pa delujejo zares.

V šoli vsako leto namenijo za investicijsko vzdrževanje po 80.000 evrov. Prenovili so vse tri naravoslovne učilnice, letos biološki kabinet in učilnico za učno podjetje. Za dijake pripravljajo tabore. Letos so že pripravili naravoslovni tabor v Seči. Prvošolci pa so se odpravili na spoznavni tabor v Osilnico, kjer so gradili medrazredno klimo. Čeprav uradno nimajo športnega oddelka, so vse dijake – športnike umestili v isti razred in omogočili šolanje v enakopravnih pogojih, kot bi jih imeli v športnem oddelku.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekSteklarna izvoznik leta
Naslednji članekEkološki kmetje na ekskurziji