V četrtek, 31. avgusta, so kmetje iz Združenja zdravo življenje za en dan pustili delo doma in se odpravili na ekološki sladoled. V dobri družbi so se odpravili na strokovno ekskurzijo proti Notranjski, kjer so si ogledali ekološke kmetije.

Kot vsako leto je program pripravila strokovna tajnica Združenja Pavla Pirnat, v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Ljubljana, kjer deluje kot terenska svetovalka.

Najprej so si člani združenja ogledali kmetijo Slavec na Knežak. Tam so spoznali mladega in inovativnega kmeta Gregorja Slavca, ki je kot prvi Slovenec dobil nagrado Evropske unije za najboljši projekt izboljšanja in oživljanja podeželskih območij.

»Odraščal je v bloku, študiral gradbeništvo in nato ugotovil, da pisarniško delo ni zanj. Rabil je svobodo in delo v naravi. To je opazil tudi njegov nono in mu prepustil 8 hektarsko kmetijo, ki jo je Gregor po svojih zamislih začel oživljati. Na zaraslo, skopo zemljo je najprej pripeljal koze, kasneje, ko je z najemom večal pašne površine, pa tudi druge živali. Danes ima poleg koz še krave dojilje, ovce, osle, kokoši in 24 panjev čebel. Zaradi avtohtonih pasem si je pridobil status ARK središča. Za vse objekte na posesti, ki so prava paša za oči, je uporabil les iz domačega gozda,« je o Gregorju napisala Francka Toman.

Naslednja kmetija, ki so si jo kmetje iz Združenja zdravo življenje ogledali, je eko kmetija Penko. »Neverjeten se zdi podatek, da zaradi očetove bolezni kar nekaj let niso kmetovali, a se zaradi tega niso pogreznili v stanje lagodnosti, temveč so po njegovem okrevanju vsi skupaj ponovno zavihali rokave, sin pa je postal mladi prevzemnik. So živinorejsko sadjarska kmetija, ki leži v območju Natura, zato se soočajo z velikimi omejitvami, poleg tega pa tudi pri njih veliko škode povzročajo zveri in jelenjad, tako da je še toliko bolj občudovanja vreden njihov pogum in vztrajnost,« je povzela Francka.

Na kmetiji Perko imajo največ površine zasajene z jagodami, ki jih v večini prodajo doma. Jagode uporabijo še za izdelovanje sladoleda, ki so ga zasavski kmetje lahko degustirali. Francka je povedala, da je imel sladoled res pristen okus in, da se je zdelo, kot bi jedel same jagode. Za zaključek izleta, so se kmetje odpravili še do Smrekarjeve domačije v Grobišču pri Prestranku na pozno kosilo.

Savus

Foto: Francka Toman in Pavla Pirnat


Prejšnji članekDruštvo GESŠ Trbovlje
Naslednji članekNominacije za Sovretovo nagrado