sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Doživetja v Radečah – prvi del

Dnevi splavarjenja

Radečani vsak junij pripravijo dneve splavarjenja in tako ohranjajo svojo bogato etnografsko izročilo in vzdržujejo vez s preteklostjo. V tridnevnem programu se obiskovalci lahko podajo na vožnjo s splavom in prisluhnejo flosarskim prigodam in nezgodam, se udeležijo raznovrstnih športnih, kulturnih in umetniških aktivnosti, si postrežejo z dobrotami na tržnici ter si privoščijo glasbo, petje in smeh.

Učna pot Savus

Če je vreme lepo, se lahko obiskovalec poda tudi na učno pot ob Savi. Pot, poimenovana po rečnem božanstvu Savus, je pet kilometrov dolga krožna pot, ki se začne pri turistično rekreacijskem parku Savus in ponuja zanimiv ogled naravne in kulturne dediščine. Pot pelje skozi park Dvor pod krošnje eksotičnih dreves, mimo didaktičnega igrala in kukala nižje ob Savi.

Ribolovna trasa

Na Hotemežu pri Radečah je ob reki Savi urejena ena najboljših in najlepših tekmovalnih tras v Evropi. Raznolikost rib in idilična naravna kulisa, ki so jo člani ribiške družine Radeče še dodatno uredili, ponujata začetnikom in mojstrom popoln prostor za športni ribolov, rekreacijo in sprostitev.

Ribolovna trasa, ki se nahaja na desnem bregu Save, je dolga kar 700 metrov. Na njej potekajo številna državna in svetovna ribolovna prvenstva.

Ročna izdelava papirja s papirmoharjem

Izdelovanje papirja ima v Radečah že skoraj 300-letno tradicijo. Bogato znanje in izkušnje se prenašajo iz roda v roda in še dandanes pomembno sooblikujejo življenja domačinov.

Nekateri radeški papirmoharji še vedno poznajo tudi stare tehnike ročne izdelave papirja, ki jih obiskovalcem z veseljem predstavijo. Tako ti v avtentični papirniški delavnici spoznajo značilno poznosrednjeveško tehnologijo in recepture, skupaj s papirmoharjem pa tudi sami naredijo polo papirja. Zabavno in kreativno delo zaključijo s tiskanjem na tiskarski preši, kakršno je uporabljal že Valvasor.

Promocijska objava

Isti avtor