Izšla je osma knjiga avtorja in slikarja Jožeta Barachinija Domačije in portreti. V knjigi je objavil veliko število kopij njegovih predvsem oljnih slik domačij in objektov po Sloveniji ter drugod ter preko 140 portretov.

Knjiga Domačije in portreti obesga 288 strani barvnega tiska v trdi vezavi in je zanimiv prikaz Barachinijeve ustvarjalnosti.

Jože Barachini je doslej pripravil več kot 110 samostojnih razstav in okrog 100 skupinskih razstav. V skoraj 30 letih je naslikal več kot 1700 slik, v slovenskem prostoru pa ga najbolj razkriva sodelovanje z Ivanom Sivcem, Bogdanom Novakom in Darinko Kobal. Ilustriral je namreč njihova dela.

Jože Barachini izhaja z Dola pri Hrastniku. Umetnost ga privlači že od mladih let. Vendar ga je življenjska pot najprej zanesla v strojništvo, s štipendijo Steklarne Hrastnik je opravil izobraževanje za strojnega tehnika v Ljubljani. V steklarni se je zaposlil pri 17 letih, potem je bil vodja priprave dela v Prevzgojnemu domu Radeče, tehnični vodja in namestnik direktorja v Obnovi v Radečah. Glavnino svojega delovanja na poklicnem področju  je opravil v obratovalnici, kjer je delal skupaj z bratom Ferdom. Izdelovala sta različna orodja in gospodarske stroje, pri delu pa sta pokazala veliko inovativnosti.

Jože Barachini je aktiven na različnih področjih, v Ribiški družini Radeče so ga imenovali celo za častnega člana. Je tudi aktiven član Društva likovnih amaterjev Celje. Doslej je izdal več knjig: Rodovnik treh družin, Življenjepis, Slika mi govori, Slikar, Morje pod zemljo, Živel v času Tita in najnovejšo Domačije in portreti.

MP

Foto: Jože Barachini