Fiziku Richardu Feynmanu je oče privzgojil zanimiv pogled na svet. Kadar je bral časopis za mizo, je izkoristil priložnost in svojemu dečku zastavljal vprašanja o tem, kar sta videla in prebrala.

Fotografija esudroffPixabay

Ko sta videla fotografijo papeža, ki blagoslavlja skupino vernikov, je oče vprašal, če pozna razliko med papežem in njegovimi privrženci. Še preden je Richard lahko odgovoril, je oče dejal: “Razlika je v klobuku. On nosi klobuk.”

Vajo je večkrat ponovil, pa naj je šlo za fotografijo generala z zvezdami na ovratniku ali bogatega direktorja v dragi obleko.

Feynmanov oče je po dolgih letih dela z uniformami vedel, da so ljudje – ne glede na to, kakšna oblačila zahteva njihov poklic – še vedno ljudje. Želel je, da bi sin spoznal, da nihče ni boljši od njega. Da so vsi enaki, ne glede na to, kdo so in kaj so dosegli.

Lahko si predstavljate, kakšne temelje je postavil za samozavest mladega Richarda. Takšna bi koristila marsikateremu današnjemu otroku.

Ali to, da eni otroci živijo v večjih hišah oziroma imajo bolj znane priimke, pomeni, da so boljši? Kaj pravzaprav pomeni, če drugi otroci nosijo očala, imajo svoj avto, ob koncu tedna hodijo na smučarske izlete, ali pa prejemajo prejemajo finančno pomoč?

Nič ne pomeni, prav nič. Če želite vzgojiti otroka, ki bo lovil izzive, uresničeval svoj potencial in na svet gledal brez predsodkov, ga naučite tega.

. . .

Druga plat te lekcije pa je bila ponižnost. Za Feynmana Nobelova nagrada ni pomenila, da je poseben – ni je želel sprejeti. Ni maral pompa in okoliščin. Vedel je, da zaradi priznanja ne bo imel nič bolj prav. Ni potreboval klobuka, da bi se počutil dobro.

Nihče ni boljši od vaših otrok in vaši otroci so… No ja, prej ko se bodo zavedli tega, bolje bo.

(Povzeto po Ryanu Holidayu)
Barbara Vodeb

Barbara Vodeb je vzgojiteljica predšolskih otrok z več kot 25 let izkušenj. Pri delu je zelo kreativna ter nenehno v iskanju priložnosti za ustvarjalne in zanimive rešitve sodelovanja s starši. S samorefleksijo ves čas analizira svoje delo, z novimi uvidi in inovativnimi idejami pa ob zaznavanju sprememb prihajajočih generacij otrok spreminja svojo strokovno prakso.

Kot bodoča magistrica supervizije in coachinga je zasnovala program Coaching za starše. S svojim znanjem in bogatimi izkušnjami pri grajenju pozitivne samopodobe otroka, gibalnih dejavnosti in otroške risbe staršem pomaga olajšati in poenostaviti delo, razumeti njihovo vlogo, ter razvijati otrokovo zdravo samopodobo.

Starše aktivno povabi v vzgojni proces. Ob gradnji zaupanja in zavedanju, da je družina primarna celica in vzgojna pomoč njena dopolnitev, s starši vzpostavi enakopraven partnerski odnos. Prepoznati zna, kakšnega sodelovanja si želijo in jim tako ponudi zanimive in koristne vsebine v dobrobit družine.

Kontakt: Barbara Vodeb