torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Dodopack

Ko je Andreja Pogačar izbirala ime podjetja za razvoj inovativne trajnostne embalaže, so bile željene domene zasedene. Poskusila je še dodopack in je šlo. »Izumrli ptič nas opominja, da usmerjenost zgolj na človeške potrebe brez upoštevanja narave in drugih živih bitij, ni rešitev, prej poguba.«

Dodopack d.o.o. razvija po meri narejene embalaže iz papirja, valovitega kartona in biorazgradljivih kompozitov. Poleg razvoja, prototipiranja in oblikovanja ponujajo tudi proizvodnjo ter nabor že obstoječih rešitev.

Andreja Pogačar je po izobrazbi industrijska oblikovalka, magisterij je dokončala na Akademiji za likovno umetnost, svoje znanje o trajnostni embalaži pa poglablja na doktorskem študiju na Naravoslovno tehnični fakulteti. Je tudi prejemnica Slovenskega oskarja za embalažo.

Ker med krizo 2010 rednih zaposlitev ni bilo na pretek, se je zaposlila kot konstrukcijska oblikovalka embalaže. Ni bila prva izbira, a jo je delo povsem prevzelo. Od nekdaj je bila dobra v tehničnih stvareh, geometriji, pravi da težje kot je, bolj uživa.

Po prvi službi, kjer se je morala večinoma držati samo določenega področja, nekaj letih »freelancanja« in projekta na Kemijskem inštitutu je dozorela odločitev za lastno podjetje. »Zdaj imam možnost izpeljati celotno storitev od začetka do konca,« pravi.

Da se obrne na Katapult, je vztrajal njen partner, ko so se ji zdele Trbovlje daleč od Radovljice. Andreja: »Dobila sem vso pomoč pri odprtju podjetja, mentorstvo in strateške povezave, pa tudi računovodstvo ter krasno ekipo, na katero se lahko vedno obrnem.«

Zahtevnost naročnikov na področju trajnosti se povečuje, zaostruje se tudi zakonodaja. Pa vendar: »Vsa infrastruktura za reciklažo ne zmore predelati vseh smeti, ki jih proizvedemo. Bolj kot o reciklaži bi morali ljudi izobraževati o zmanjševanju potrošnje«.

PR objava


Aktivnosti Katapulta d.o.o. v okviru operacije “SIO-KATAPULT-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«. www.eu-skladi.si


 

 

Isti avtor