torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Dobrodošli v Zasavju

Kot priznavajo na TD Ruardi Zagorje so organizacijo izleta prevzeli z določeno previdnostjo, a gostje so bili v Zasavju izjemno zadovoljni. Najprej so si ogledali kmetijo Sešlar, nato pa tudi mesto Zagorje. Rovi, jaški in drugi ostanki rudarjenja so rodili številna vprašanja. Navdušila jih je tudi vožnja skozi kanjon reke Save vse do Hrastnika, kjer so si ogledali Steklarno in zeliščni vrt Cvetka. Sledil je obisk kmetije v Knezdolu, kjer v pekarni Pod lipo pečejo domač kruh in pekovsko pecivo. Degustacija je vključevala tudi domače orehovo olje in orehovec. Po spustu v trboveljsko dolino so si ogledali središče Trbovelj, obiskali Zasavski muzej in se seznanili z življenjem nekdanjih rudarskih družin, s katerim so hitro potegnili vzporednice. Malo manj znan jim je bil le »funšterc«. Ker pa so želeli obedovati v kmečki gostilni s kmečko hrano, jih je organizator odpeljal v Zaloko pri Čemšeniku, kjer so se jim pridružili tudi vaški godci. Ob koncu obiska so se gostje strinjali, da Zasavje lahko ponudi veliko. Nekoliko zaskrbljeno so komentirali le to, da so prevečkrat slišali: »Veste, ta tovarna ne obratuje več.«
Bojan Šibila

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor